#TuFaciSarbatoarea l Viaţa de medic, ca o caravană

Speranţa vindecării apare uneori ca un miracol, într-o Românie în care peste 400 de localităţi nu au nici măcar un medic de familie. Iar unii nu au văzut vreun doctor de zeci de ani. Oameni care nu ajung nici la cele mai simple controale au fost salvaţi graţie caravanei cu medici, o comunitate de voluntari care creşte precum bulgărele de zăpadă. Şi aduce normalitatea în zonele izolate sau sărace. Voluntarii însă mai şi visează. Visează la zilele în care nu va mai fi nevoie de caravana medicală.

27 Decembrie 2019, 19:36 Știrile TVR |
#TuFaciSarbatoarea Viața de medic, ca o caravană
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Mihai Renete, medic radiolog la Institutul Fundeni, este sufletul Caravanei cu Medici. Era student când s-a oferit prima oară voluntar să ajute oamenii care nu au cum să ajungă la un medic.

Mihai şi alţi patru colegi au înfiinţat apoi asociaţia "Caravana cu Medici", imediat ce au devenit rezidenţi.

Au parcurs peste 35 de mii de kilometri în şase ani. Şi au ajuns cu aproape o mie de voluntari să ajute peste opt mii de oameni din sate și cătune rupte de lume.

În zecile de caravane, medicii voluntari au descoperit şi cazuri de urgenţă. Peste jumătate dintre pacienţi erau hipertensivi. Peste 90 la sută nu ştiau şi erau în mare pericol.

Dacă respectă sfaturile primite şi se tratează, pot preveni atacul cerebral sau infarctul. Unii nu ştiau că au cancer şi au fost trimişi la operaţie.

Pe termen lung, efortul voluntarilor se măsoară în multe vieţi salvate. Şi mentalităţi schimbate.

 

 

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN #TUFACISARBATOAREA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 6°C 3°C
CLUJ 2°C 0°C
CONSTANTA 7°C 5°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 2°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI