Tudose: Se analizează ca sumele care se varsă la pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care se varsă la pilonul II

25 august 2017, 14:03

Premierul Mihai Tudose a precizat, vineri, la Neptun că acum, jumătate din cotizația pentru pensie se duce la pilonul unu, jumătate la pilonul doi.

S-a constatat că randamentul la pilonul I, care  are ca reper salariul mediu pe România, este mult mai mare decât la pilonul II. Din acestă cauză am solicitat Ministerului de Finanțe ca împreună cu cei de la sistemul de pensii să facă o analiza, să vadă dacă nu cumva este oportun, cel puțin acum, în acești ani, când creșterea economică este foarte mare și randamentul pentru banii românilor pentru pensii este mult mai mare la pilonul I, sumele care se varsă la pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care se varsă la pilonul II. Discuțiile sunt avansate și se va lua în considerare interesul suveran al  celor care plătesc acele contribuții pentru pensii. Fiind o contribuție plasată într-o zonă cu un randament mai mare, fondurile pentru pensii,  pentru fiecare român vor crește, spus prim-ministrul.

Întrebat despre analiza care a dus la concluzia că pilonul I are un randament mai mare, premierul a sus: Sunt cifre. Voi solicita Ministrului de Finanțe să vă pună la dispoziție calculele (…) Noi am luat la mână să vedem și noi niște cifre cu privire la pilonul doi și am constatat cu surprindere că statul este un administrator mai bun.

Cu privire la controversele apărute în spațiul public pe acest subiect, Mihai Tudose a spus că dezbaterea a plecat de la premisa greșită ca vrem să desființăm pilonul II, ceea ce nu este adevărat. Că vrem să luam bani de la pilonul II, ceea ce nu este adevărat. Ceea ce este deja acolo, rămâne acolo, doar că dacă este mai bine pentru români vom da mai mulți bani le pilonul I.

Specialiştii avertizează asupra consecinţelor. Cei 7 milioane de români care contribuie acum la Pilonul II vor avea pensii mai mici.

Nici analiza invocată de premier asupra pensiilor de stat nu a rămas neobservată. Specialiştii spun că discuţia despre randament nu are sens, din punct de vedere economic.

Conform surselor din piaţă, contribuţiile statului la Pilonul II de pensii vor fi reduse la jumătate de la începutul anului viitor. Motivul ar fi nevoia de a acoperi găurile din bugetul de stat, spun oamenii din domeniu.

Miza pensiilor private obligatorii e uriaşă. Aproape 8 miliarde de euro, echivalent în lei, s-au strâns în conturile celor şapte milioane de români înscrişi la pilonul II. Sunt bani proprietate personală, care pot fi moşteniţi. În cei 9 ani de funcţionare efectivă a sistemului, administratorii privaţi au adus contribuabililor un câştig total de peste un miliard şi jumătate de euro.

Câştig total net din investiţii – 6,91 miliarde de lei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă