Tudose: Nu se aplică impozitul pe cifra de afaceri. Îi loveam și pe cei cinstiți. Simulările pe taxa de solidaritate continuă

17 iulie 2017, 09:39

Guvernul va căuta soluții prin care să fie impozitate companiile care nu declară profit în România. În ceea ce priveşte introducerea taxei de solidaritate, se lucrează la stabilirea unui prag de taxare.

Reacţia opoziţiei nu a întârziat să apară. Liderul PNL Ludovic Orban cere Guvernului să se prezinte în faţa Parlamentului și „să scoată din programul de guvernare toate aberațiile fiscal-bugetare.”

Premierul Mihai Tudose a declarat după ședința coaliției că primul punct pe ordinea de zi a fost informare despre vizita la Bruxelles, pașii pe care trebuie să-i facă România pentru atragerea de fonduri europene. În pofida a ce s-a spus, cele trei autorități de management sunt autorizate, banii au intrat, celelalte șapte vor fi gata săptămâna acesta. S-a stabilit ca toți membri cabinetului care au tangențe pe diverse proiecte cu Comisia Europeană să facă o vizită, până la sfârșitul lunii, la omologii lor pentru a explica proiectele și pentru a lua consultanță acolo unde este cazul.

Cu privire la rectificarea bugetară, premierul a spus că ministrul de Finanțe a prezentat un plan privind relocarea unor sume în cadrul unor ministere. Avem ministere care au un grad de execuție la șase luni – 2%, spre exemplu Ministerul Tehnologiei Informației – grad de execuție 2 %. Din păcate unele proiecte sunt deja ratate, atunci banii vor fi redistribuiți în cadrul ministerului sau al altor ministere.

Referitor la Ministerul Apărării, premierul a spus că acum gradul de execuție este foarte bun. Nu vorbim încă de gradul de execuție la achiziții.

Întrebat despre impozitarea pe cifra de afacere, Mihai Tudose a spus că nu se va aplica, dar a admis că s-a grăbit, a văzut simulările și a decis să nu aplice această taxă. El a mai adăugat că această taxă îi lovea și pe cei cinstiți.

Nu, nu aplicăm impozitul pe cifra de afaceri, aici eu m-am grăbit un pic și v-am spus de la Bruxelles că am văzut simulările și am luat decizia că nu se pot implementa. Am luat acestă decizie pe baza discuției și materialelor pe care mi le-a dat ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa. Chiar pe avion am luat decizia la dus, trei ore am stat împreună și am vorbit despre acest lucru. Azi am prezentat și coaliției argumentele care au stat la baza acestei decizii și considerați acest subiect încheiat.

El a adăugat că acest punct a fost inclus în programul de guvernare nu ca scop, ci ca mijloc de a-i împiedica pe actorii economici care „au impresia că sunt mai dibaci” ca statul.

Dar în programul de guvernare acest lucru a fost pus nu ca scop, ci ca mijloc de a încerca să evităm anumite zone în care anumiți actori economici pur și simplu au impresia că sunt mai dibaci ca noi în domeniul acesta. Până acum le-a ieșit, vom avea grijă să nu le iasă de acum încolo. Vom implementa și vom fi parte în implementarea Directivei europene de anul trecut care prevede un efort conjugat al statelor membre UE în ceea ce privește diminuarea fără just temei a bazei de impozitare care are în subsidiar ca impozitul să se plătească acolo unde se face profitul, a subliniat Tudose.

La taxa de solidaritate se continua simulările, a anunțat prim-ministrul care a explicat că este o taxa care va fi aplicată persoanelor fizice care au venituri foarte mari.  Nu s-au stabilit pragurile pentru că nu s-au terminat simulările, a subliniat Mihai Tudose la insistențele jurnaliștilor.

La taxa de solidaritate încă se întâmplă să se lucreze, sunt simulări. Probabil că va fi cumva, nu am stabilit încă de la ce prag în sus. Taxa de solidaritate nu este o taxă pe persoane juridice, cum am mai auzit, este o taxă care va fi aplicată persoanelor fizice, persoane care câştigă foarte mult, care beneficiază de o mulţime de lucruri din partea statului şi care înţelegem că funcţionează în toată lumea, să plătească peste un anumit prag valoric o taxă în plus de solidaritate cu statul, care i-a oferit prilejul să câştige atâţia bani, a afirmat Tudose după şedinţa coaliţiei de guvernare. 
________

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că luni, în coaliție, se va lua o decizie cu privire la impozitul pe cifra de afaceri, după ce premierul Mihai Tudose va prezenta o analiză.

Întrebat cum își explică afirmația premierului potrivit căreia se va renunța la impozit, în condițiile în care el spune că decizia se va lua luni în coaliție, Dragnea a precizat că dacă Tudose are simulări și analize pe acest subiect, le va prezenta în ședința de coaliție.

„Nu știu ce a declarat premierul, dar dacă are deja simulări și analize, luni, în coaliție, ne prezintă și dacă sunt argumente, susținem. A spus premierul Tudose că atunci când aceste simulări sunt gata, ni le prezintă”, a arătat Dragnea.

Pe subiectul privind bugetul, premierul a declarat luni, la finalul ședinței coaliției de guvernare, că rectificarea bugetară va fi pozitivă, iar o primă discuție pe această temă va avea loc săptămâna viitoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite