Tudorel Toader nu renunţă. Ministrul Justiţiei a transmis preşedintelui actele de revocare pentru Augustin Lazăr. Reacţia procurorului general

27 decembrie 2018, 09:21

La începutul lunii trecute, Augustin Lazăr a depus în instanţă o cerere de suspendare a acţiunii de revocare. Ministrul Justiţiei nu a mai aşteptat decizia magistraţilor.

Procurorul general a reacţionat: „Exprimarea nejuridică privind pretinsa „tragere de timp” are ca scop  dezinformarea opiniei publice în legătură cu procedura legală de verificare de către instanța de contencios a „evaluării” procurorului general, efectuată cu depășirea atribuțiilor legale ale ministrului Justiției. (…) Totodată, procurorul general al PÎCCJ atrage atenția că demersul ministrului Justiției ignoră recomandarile GRECO, ale Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), precum si ale Raportului MCV, care cer stoparea acțiunilor care afecteaza statul de drept și implementarea recomandărilor indicate” – Sursa: Comunicatul Parchetului General.

Solicitarea de revocare a procurorului general a primit aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii, care a arătat că raportul ministrului Justiției s-a dovedit o evaluare personală, bazată pe declaraţiile publice ale lui Augustin Lazăr. Preşedintele Klaus Iohannis şi-a declarat public sprijinul pentru procurorul general.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, crede că ministrul Justiţiei va proceda la fel ca în cazul fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi, dacă preşedintele va refuza să îl revoce din funcţie pe Augustin Lazăr.

“Probabil că se va sesiza din nou Curtea Constituţională pentru conflict juridic de natură constituţională, este deja un drum bătătorit, uşor de parcurs”, spune Augustin Zegrean.

Tot astăzi, ministrul Justiţiei a transmis din nou preşedinţiei toate propunerile de procurori refuzate de şeful statului. Printre ele, şi pe cea a Adinei Florea la conducerea DNA. Acum o lună, preşedintele a respins numirea ei pe motiv că nu sunt îndeplinite condiţiile de legalitate necesare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite