Tudorel Toader spune că dacă va fi solicitat pentru o eventuală ordonanță pentru modificarea Codurilor penale va răspunde atunci

25 iunie 2018, 08:50

Ministrul Justiției a nuanțat afirmațiile făcute sâmbătă la Suceava. A spus că în situația în care cei de la putere îi vor solicita un aviz din partea Ministerului de Justiție pentru un aviz privind o OUG pentru modificarea Codurilor Penale se va pronunța atunci. Ministrul Justiției a criticat mai întâi această modalitate de abordare. El a spus că nu ar fi de dorit ca Guvernul să dea o ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Penal și nici măcar asumarea răspunderii Guvernului. De ce acest lucru, a spus ministrul Justiției, că 2010 s-a văzut, atunci când legislația penală a fost modificată prin asumarea răspunderii Guvernului, adică printr-o procedură foarte rapidă, s-au comis foarte multe greșeli ți acum CCR sancționează pe bandă rulantă articole care au fost declarate neconstituționale. Ministrul a criticat adoptarea legislației penale prin proceduro penale, cum ar fi OUG sau asumarea răspunderii. Ministrul Justiției așteaptă azi și delegația Comisiei Europene, acel control al MCV și va încerca să convingă experții UE să facă pași importanți privind respectarea acestor 12 condiționalității, a transmis Alexandru Costache, pentru 1 Matinal.

„De patru zile, cinci zile nu sunt în Bucureşti. Nu a făcut nimeni cu mine o astfel de dezbatere. Dacă voi fi solicitat, atunci voi răspunde şi fiţi de acord ca să nu dau răspuns la probleme ipotetice”, a declarat Tudorel Toader la sediul Ministerului Justiţiei.

Avem 12 recomandări, că fiecare recomandare are câteva obiective și dânșii vin că să verifice, spuneți dvs,  ca să prezentăm, spun eu, stadiul de realizare a fiecăreia dintre cele 12 recomandări. Suntem pregătiți, am făcut un raport de progres, un raport intermediar. Azi încep discuțiile și vor continua zilele următoare. Erau trei recomandări. Guvernele anterioare, atât de tare le-au îndeplinit, încât din trei, au mai rămas 12. Eu spun așa – că bună parte dintre ele sunt îndeplinite, dar vă voi invita sau ne vom întâlni și le voi prezenta la finalul întâlnirilor. Ca să nu anticipez. Să facem un bilanț. Să tragem linie, a adăgat Ministrul Justiției.

Sâmbătă, la Suceava, ministrul a evitat să se pronunţe privind o eventuală susţinere din partea sa a angajării răspunderii Guvernului sau a unor ordonanţe de urgenţă pentru modificarea Codurilor penale, în contextul declaraţiilor făcute, vineri seară, de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, referitor la faptul că procedurile parlamentare sunt greoaie, demersurile coaliţiei majoritare sunt blocate prin contestări, iar maniera adoptată de a avea dezbatere în Parlament a fost una greşită.

Totodată, Tudorel Toader a afirmat că zeci de articole au fost declarate neconstituţionale atunci când Codurile penale au fost adoptate prin angajarea răspunderii Guvernului sau au fost modificate prin ordonanţe de urgenţă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă