Tudorel Toader se va plânge la OECD, după ce un oficial al organizației a criticat decizia CCR privind revocarea șefei DNA

4 iunie 2018, 10:44

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a cerut astazi explicatii Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Anunțul a fost făcut pe o rețea de socializare. Oficialul român vrea să știe dacă declaraţiile lui Drago Kos, care a criticat decizia CCR în cazul șefei DNA, a făcut asta în nume propriu sau în numele Organizaţiei. Într-un răspuns în exclusivitate pentru Știrile TVR, OECD susține că opinia exprimată de Drago Kos nu reprezintă poziția instituției.

Tudorel Toader a scris pe pagina de socializare că şeful structurii anticorupţie din cadrul OECD, Drago Kos, „a făcut o serie de afirmaţii, de o mare gravitate, la adresa instanţei de contencios constituţional române. Totodată, portalul ziare.com, citează, atribuind aceleiaşi surse, de asemenea în numele OECD, afirmaţiile potrivit cărora „Ministrul vostru al Justiţiei va învaţa curând, într-un mod dur, că este într-o mare eroare.”

Ministrul Justiției face referire la un interviu pe care Drago Kos l-a acordat site-ului ziare.com. Acesta a susținut că numirea sau revocarea unui procuror șef exclusiv prin voința ministrului Justiției schimbă sistemul care a făcut ca România să fie privită ca una dintre țările cu cel mai mare succes în lupta anticorupție la nivel înalt.

Recenta decizie a CCR contravine în mod evident echilibrului puterilor în stat în ţara dvs şi acestei independenţe a sistemului judiciar. Nu pot evita sentimentul că este o acţiune intenţionată, cât timp am mai văzut asemenea stranii interferenţe ale unor curţi constituţionale din Balcani în lupta anticorupţie în ultimii ani.”  (Sursa: Ziare.com)

OECD susține, într-un răspuns pentru Știrile TVR, că interviul reprezintă opinia personală a lui Drago Kos. În plus, se arată în răspuns, Kos nu este angajat al organizației, însă este șeful grupului de lucru pe probleme de mită.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este o organizație internațională a acelor națiuni dezvoltate care acceptă principiile democrației reprezentative și a economiei de piață libere. Candidatura României pentru aderarea la OECD, depusă în 2012 și reînnoită în 2016 și 2017, este definită pe site-ul ministerului de Externe drept „obiectiv strategic al politicii externe romane, inclus in actualul program de guvernare”.

Pe 30 mai, CCR a decis că președintele României trebuie să o revoce pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, aşa cum a cerut ministrul Justiţiei. Ulterior, magistrații din România au redactat o declarație de independență, semnată până acum de peste 700 de procurori, 200 de judecători și aproape 140 de auditori de justiție.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite