Tudorel Toader s-a întîlnit cu Anca Jurma și Augustin Lazăr, la Ministerul Justiției. Augustin Lazăr: Există un deficit de 450 de procurori în Ministerul Public

7 august 2018, 07:46

Tema respectivă a intrat în atenţia opiniei publice după ce procurorul-şef adjunct al DNA, Călin Nistor, a declarat, vineri seara, că la DNA sunt delegaţi 7 sau 8 procurori.

Ulterior, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat că aşteaptă de la Călin Nistor „un răspuns corect şi complet”.

„Săptămâna trecută am stabilit o întâlnire cu procurorul şef interimar al DNA, mi-a confirmat, iar astăzi, de la ora 10.00 ne vom întâlni”, a declarat ministrul Justiţiei, marţi dimineaţă, la sosirea la minister.

Ieri, DNA a spus că sunt 12 procurori delegaţi de la alte parchete.

Tot ieri, procurorul general Augustin Lazăr a dispus încetarea delegării în cadrul DNA pentru şase procurori, care nu îndeplinesc condiţia de vechime în funcţie de cel putin opt ani.

Un alt subiect al discuţiilor s-ar putea referi la întâlnirea pe care Anca Jurma a avut-o luna trecută cu ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm.

Ministrul Justiţiei a spus marţi dimineaţă că a citit şi el comunicatul de luni al DNA legat de situaţia delegărilor şi a detaşărilor la DNA şi că îl va „relua” în discuţiile cu procurorul şef Anca Jurma.

Toader a fost întrebat cine va fi tras la răspundere pentru situaţia celor şase procurori delegaţi care aveau o vechime între 6 şi 8 ani, iar prin modificările Legii 304/2004 privind organizarea judiciară vechimea necesară numirii procurorilor în DNA s-a majorat de la 6 la 8 ani, el spunând că cel mai corect ar fi să fie întrebaţi reprezentanţii DNA.

„Ştiţi că ieri nu am fost la minister. Ştiţi că ieri am primit răspunsul oficial de la DNA, care l-a postat şi pe internet. Am citit şi eu comunicatul şi, evident, îl voi relua acum şi vom vedea dacă nu cumva sunt şi alte elemente pe care le putem lua în considerare. Cel mai corec este ca dumneavoastră să-i întrebaţi pe dânşii, nu pe mine”, a afirmat Tudorel Toader.

De asemenea, întrebat dacă CSM este răspunzător pentru această situaţie, ministrul Justiţie le-a spus jurnaliştilor să întrebe CSM dacă în calitate de garant al independenţei justiţiei este corect ca un procuror care nu îndeplineşte cerinţele unui post să fie delegat.

„CSM este garantul independenţei justiţiei. Mergeţi la CSM şi întrebaţi dacă în calitate de garant al independenţei justiţiei este corect ca un procuror care nu îndeplineşte cerinţele ocupării unui post să fie astfel delegat”, a declarat ministrul Justiţiei.

El a mai spus că în adresa trimisă DNA Ministerul Justiţiei a cerut „informaţii complete:, respectiv date privind situaţia delegărilor şi a detaşărilor şi de la serviciile teritoriale, nu numai de la structura centrală.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite