Tudorel Toader: Ministerul Justiției va redacta sesizarea Guvernului către CCR. Draftul va fi gata până luni

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, joi, că în zilele următoare va redacta actul prin care Guvernul va sesiza CCR în cazul ”Belina”. El a precizat că draftul va fi gata până luni, dar decizia de a trimite actul către CCR aparține Guvernului.

28 Septembrie 2017, 09:18 (actualizat 28 Septembrie 2017, 18:27) Știrile TVR |
Tudorel Toader, declarații
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ministrul Justiției a ținut să precizeze, într-o conferință de presă, că informațiile apărute în presă potrivit cărora s-ar fi solicitat considerarea hotărârilor de Guvern ca și ordonanțele de urgență, ca și legile, nu îi aparțin și sunt eronate.

Este imposibilă o astfel de afirmație pentru că au regim juridic diferit, au efecte diferite, au emitenți diferiți, nu știu cine a făcut afirmația dar vă asigur că este eronată, a spus ministrul Justiției.

Declarațiile lui Tudorel Toader:

Dacă se pune problema formulării unei sesizări în numele Guvernului, fiți de acord că MJ este cel mai abilitată să redacteze o astfel de sesizare, ceea ce vom face începând de azi dimineață și în zilele următoare.

Vă rog sa recitiți comunicatul DNA în care se spune că decizia CCR din februarie, referitoare OUG13, este aplicabilă numai pentru ordonanțe și legi, nu pentru hotărâri de Guvern. Enunțul este corect, principiul este incorect,  pentru că prin decizia precedentă, CCR a decis faptul că procurorii nu pot ancheta oportunitatea adoptării unei OUG sau legi și nu nu pot ancheta împrejurările, circumstanțele adoptării unei OUG sau unei legi, după cum nu pot ancheta constituționalitatea respectivelor acte normative, ceea ce este corect. Circumstanțele, împrejurările, oportunitatea adoptării revine decidentului, care trebuie sa respecte limitele legale și constituționale.

În adoptarea actelor normative sunt 3 paliere:

- palierul I - OUG si legile -  guvern respectiv parlament

- palierul al II-lea - HG,  actele adoptate de guvern

- palierul al III-lea -  ordinele de ministru

Întrebarea este următoarea: Dacă la nivel de OUG sau de lege procurorul nu poate ancheta oportunitatea, împrejurările, circumstanțele emiterii acelor acte normative, la palierele II și III procurorul poate să ancheteze oportunitatea, circumstanțele, împrejurările? Asta este întrebarea la care CCR va fi chemată și sesizată să răspundă.

Cele de sus trebuie să respecte constituția și se verifica în controlul de constituționalitate, cele din palierul II și III trebuie să respecte legea, în execuția și aplicarea legii și se controlează cum am mai spun în contencios administrativ.

Vom respecta ad literam decizia CCR.

De trimis către CCR este de competența primului ministru, mă puteți întreba când va fi gata draftul, proiectul  la nivelul MJ, și dacă îmi puneți acestă întrebare vă pot răspunde: în câteva zile azi este joi, vineri, probabil până luni va fi gata.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -2°C
CONSTANTA 1°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI