Tudorel Toader: Proiectul de ordonanță de urgență de modificare a legilor justiției este gata. Traseul ordonanței, schimbat după discuția cu președinții PSD și ALDE

La o zi după dezbaterile din Parlamentul European pe tema reformelor din justiție, ministrul Tudorel Toader anunţă că este gata proiectul de ordonanţă care urmează să le modifice. Toader nu a vrut să precizeze conținutul documentului înainte că membrii CSM să-l citească. Dar, după discuția de după-amiază cu președinții PSD și ALDE, traseul ordonanței s-a schimbat. Liviu Dragnea a declarat că forma va fi stabilita mai întâi în coaliţie, apoi va fi trimisă Comisiei de la Veneţia și ulterior va intra în circuitul de avizare din țară.

04 Octombrie 2018, 14:25 (actualizat 04 Octombrie 2018, 21:35) Știrile TVR |
Ordonanță pe justiție, în pregătire
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În prezent nu se știe dacă viitoarea ordonanță va răspunde tuturor criticilor aduse de Comisia de la Veneția modificărilor legilor justiției.

Inițial, ministrul Justiției anunțase că proiectul este gata. "Da, și îl trimit astăzi la CSM", a indicat Tudorel Toader. "Nu voi comunica public modificările preconizate, dacă vreți, din simplul motiv, membrii CSM-ului să nu afle din media, să afle oficial", a adăugat el.

Proiectul ordonanței nu a ajuns încă la Consiliul Superior al Magistraturii.

A ajuns însă ministrul în biroul lui Liviu Dragnea, flancat de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Dinspre PSD, semnalele sunt mai mult decât clare cu privire la ce anume va fi luat în considerare și ce nu din observațiile Comisiei de la Veneția.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: "Nimic nu poate fi implementat concret. Expresia este foarte clară - se va ţine cont de toate acele prevederi. Pentru că, până la urmă, un Parlament al unei ţări suverane are dreptul de a legifera".

Florin Iordache, preşedintele comisiei speciale parlamentare pentru legile justiţiei: "Din aceste 5-6 observaţii pe care le-a făcut Comisia de la Veneţia, cred că asupra uneia sau două dintre ele ne putem apleca".

Comisia de la Veneția are nu mai puțin de 7 critici la adresa modificărilor operate de actuala majoritate în Parlament pe justiție, de la nevoia de regândire a modului de numire și revocare a procurorilor șefi prin menținerea rolului președintelui, până la modificarea Constituției pentru asigurarea echilibrului în domeniu între puterile șefului statului, ale CSM și ale ministrului Justiției.

Recomandările Comisiei de la Veneția pentru autoritățile române

- Reconsiderarea sistemului de numire și demitere a procurorilor de rang înalt, prin menținerea în acest proces a președintelui României și a CSM

- Eliminarea sau redefinirea condițiilor în care procurorii de rang înalt resping drept netemeinice soluțiile date de procurorii care fac dosare

- Eliminarea restricției privind libertatea de exprimare a procurorilor și judecătorilor

- Completarea condițiilor privind răspunderea magistraților

- Abandonarea schemei de pensionare timpurie a magistraților

- Reconsiderarea înființării unei secții speciale pentru anchetarea magistraților

- Reexaminarea prevederilor privind numirea și revocarea membrilor CSM

(Sursa: Comisia de la Veneţia)

Între timp, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea 317 privind funcționarea CSM, cerând reluarea parcursului legislativ în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția.

Cu toate acestea, prin preconizata ordonanță de urgență, coaliția PSD-ALDE este dispusă să cedeze cel mult în favoarea unor modificări menite doar să nu blocheze activitatea în magistratură.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN POLITIC
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 37°C
IASI 31°C 29°C
CLUJ 29°C 25°C
CONSTANTA 31°C 30°C
CRAIOVA 34°C 31°C
BRASOV 28°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI