Tudorel Toader, despre sentința lui Liviu Dragnea: Mulţi sunt condamnaţi în primă instanţă şi după aceea achitaţi

22 iunie 2018, 13:12

Tudorel Toader susține că trebuie să vadă motivarea, însă oricare cetățean beneficiază de prezumția de nevinovăție până la o sentința definitivă. În plus, Toader susține că „există mulți care au fost condamnați inițial, apoi au fost achitaţi sau invers”.

„Toţi se află în apel şi există ceea ce toată lumea ştie: prezumţia de nevinovăţie. E adevărat că la unii cu nume mai sonore se pune în discuţii, alţii trec neobservaţi”, a declarat ministrul Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a menţionat că a aflat de la televizor despre condamnarea liderului PSD, Liviu Dragnea.

„Am văzut şi eu „condamnă la…”. Şi atât. Ca să emiţi o părere cât de cât avizată trebuie să cunoşti mai întâi şi motivarea. Măcar considerentele acelea, pe care eu nu le-am văzut. Am auzit că doi judecători au făcut majoritatea spre condamnare, că unul a făcut opinie separată, că nu au luat în considerare decizia Curţii Constituţionale, decizie la care am participat pentru că eram încă judecător la Curtea Constituţională”, a afirmat ministrul Tudorel Toader.

El a apreciat, totodată, că „o decizie a Curţii Constituţionale nu poate fi neglijată, nu poate să nu fie luată în considerare, chiar dacă legiuitorul nu pune de acord textul (legii-n.r.) cu decizia Curţii”.

„În momentul în care se publică decizia, textul se suspendă. În 45 de zile, dacă legiuitorul nu pune de acord, textul nu se mai aplică. Aici, decizia cu privire la abuz a fost una interpretativă. Nu a fost una de admitere pur şi simplu, de interpretare, în sensul că, constituţional – repet, eram judecător – în măsura în care neîndeplinirea obligaţiei se referă la o obligaţie prevăzută în lege sau o ordonanţă de urgenţă, nu în orice act normativ indiferent de ierarhia de nivelul lui. Nu cred că un judecător nu ia în considerare o decizie a Curţii Constituţionale”, a declarat ministrul Justiţiei Tudorel Toader

Majoritatea filialelor județene ale PSD, dar și mulți lideri au trimis mesaje de solidaritate.

Premierul Viorica Dăncilă a criticat decizia condamnării, pe care o consideră nedreaptă.

Decizia instanței de judecată în cazul președintelui PSD ne arată că modul în care în România se aplică legea este încă sub influența arbitrariului.

Liviu Dragnea a fost condamnat pentru o faptă prevăzută de un articol pentru care există deja o decizie a CCR că trebuie modificat pentru a fi în acord cu regulile Constituției.

Consider că cei care cer demisia președintelui PSD înainte de pronunțarea unei decizii finale, încalcă grav Constituția României, Directivele Europene și standardele Comisiei de la Veneția, care garantează toate prezumția de nevinovăție.

Unii au vorbit despre faptul că rămân strâns uniți în jurului lui Liviu Dragnea.

De exemplu, ministrul de Interne, Carmen Dan, si presedintele organizatiei de femei, Rovana Plumb.

Asta am văzut eu acum la președintele partidului, Liviu Dragnea! Nu-l poate doborî o astfel de soluție, cum nu l-au îngenuncheat toate piedicile și strategiile… Și, în astfel de momente, când nimic nu mai corespunde firescului și logicii de bun simț, mai mult ca oricând, partidul strânge rândurile în jurul omului care arată că are puterea să rămână întotdeauna în picioare, cu demnitate și tărie de caracter!

Înalta Curte și Forumul Judecătorilor reacționează

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au transmis, printr-un comunicat, că justiția se face în sala de judecată.

„(…) a susţine că Înalta Curte a încălcat deciziile Curţii Constituţionale înainte de a cunoaşte conţinutul şi raţionamentul logico-juridic al hotărârii nu poate sluji în nici un fel la corecta informare a publicului şi este de natură a arunca îndoiala şi neîncrederea asupra actului de justiţie (sursă: comunicatul Înaltei Curţi)

Și Forumul Judecătorilor a reacționat în acest caz.

Anca Codreanu, magistrat, membru în Asociaţia Forumului Judecătorilor: În primul rând, se pune la îndoială credibilitatea profesională a judecătorilor Înaltei Curţi şi, în al doilea rând, se încearcă erodarea pietrelor fundamentale de temelie ale puterii judecătoreşti, respectiv independenţa şi imparţialitatea.

Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că opiniile lansate în spațiul public din care reiese că sistemul judiciar nu este independent reprezintă afirmații grave și invită la o abordare echilibrată.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite