Tudorel Toader, despre întâlnirea cu Frans Timmermans: Au fost discutate cele mai sensibile propuneri pentru modificarea legilor Justiției

8 noiembrie 2017, 10:57

Modificările aduse legilor Justiției au reprezentat punctul central al întâlnirii. Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la stadiul îndeplinirii recomandărilor din cadrul MCV. Am explicat cele mai sensibile propuneri, a spus ministrul, Tudorel Toader, miercuri dimineață, într-o conferință de presă.

Declarații ale ministrului Justiției, Tudorel Toader:

Am avut o întrevedere cu Frans Timmermans. Întrevederea a fost stabilită cu peste 3 săptămâni în urmă. Și tot atunci a fost anunțată pe pagina de internet a Comisiei

Teme discutate:

• Evoluțiile înregistrate în îndeplinirea celor 12 recomandări din MCV, aceasta și în așteptarea faptului că urmează să fie publicat raportul intermediar privind stadiul îndeplinirii fiecăreia dintre cele 12 recomandări ale MCV (…) Personal exprim convingerea ca va fi un  raportul de parcurs intermediar va fi echilibrat, obiectiv, care să constate respectivele evoluții în îndeplinirea fiecăreia dintre cele 12 modificări.
• Unele dintre proiectele propuse în proiectul din Legile Justiției.  Au fost discutate punctual, în amănunt, dezbătute, cele mai sensibile propuneri din proiectul de lege pentru modificarea legilor Justiției.

Statutul inspecției Judiciare. Cunoașteți că spuneam că există 3 variante. Inspecția să rămână la CSM prin consolidarea garanțiilor de independentă, să treacă la MJ prin consolidarea garanțiilor de independență și să revină o autoritate independentă cu statut distinct, care să fie nici la CSM, nici la MJ care să își îndeplinească rolul constituțional pe care îl are. (…) În proiectul de lege  Am propus această a treia variantă.

Răspunderea magistraților, care păstrează garanțiile constituționale. Cele potrivit cărora statul răspunde pentru erorile judiciare comise de magistrați. Știți că în proiectul de modificare, prevede că după ce statul despăgubește victima erorii, dacă se dovedește că magistratul a acționat cu rea credință statul se întoarce împotriva magistratului într-un termen de 3 ani, fata de actuala reglementare de un an.

Procedura de numire a procurorilor cu rang înalt. Recomandarea numărul 1 spune să găsim o procedură transparență robustă de numire a procurorilor de rang înalt inclusiv prin consultarea Comisiei de la Veneția. Prin urmare am văzut și eu anumite luări de poziție în spațiul public. Discuția cu Timmermans are în vedere această prima recomandare  – aviz pentru numirea procurorilor cu rang înalt.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă