“Tu știi ce mască porți?” | Campanie de conștientizare a caracteristicilor pe care trebuie să le aibă o mască eficientă împotriva Covid-19

Campanie de conștientizare a caracteristicilor pe care trebuie să le aibă o mască eficientă împotriva Covid-19
Campanie de conștientizare a caracteristicilor pe care trebuie să le aibă o mască eficientă împotriva Covid-19
27 iulie 2020, 15:31

Prima vizată este Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), instituţie a statului care trebuie să monitorizeze modul în care comercianţii respectă normele legale referitoare la etichetarea echipamentelor de protecţie individuală (măşti de protecţie, mănuşi şi dezinfectanţi) folosite de consumatori în perioada pandemiei generate de SARS-CoV-2

Organizatia non-guvernamentală de utilitate publică acuză ANPC că, de la începutul declarării stării de urgenţă -16 martie 2020 – şi până în prezent, nu are rezultate privind etichetarea măştilor de protecţie împotriva îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2, altfel recomandate populației sistematic de autorități.

Reprezentanții asociației arată că, prin adresa 5209/1.06.2020, Pro Consumatori a solicitat autorității competente ”informații referitoare la controalele efectuate de instituție privind măstile de protecție comercializate pe piața din România”. Ei fac public și răspunsul din 15 iunie care a furnizat exclusiv asigurări generale: ”ANPC a iniţiat o tematică de control privind măştile şi mănuşile de protecţie care se comercializează în România. Aceasta are loc la nivel naţional (în cele 42 de judeţe ale ţării şi în municipiul Bucureşti), aflându-se în prezent în curs de desfăşurare…în vederea unei corecte informări, vom fi în măsură să vă comunicăm rezultatele controalelor efectuate de instituţia noastră, după finalizarea acţiunilor de control”.

Ca urmare, în lipsa unor informații concrete furnizate de autoritatea competentă a statului, organizația non-guvernamentală se uită la alte date care pot zugrăvi starea de fapt. Asociația Pro Consumatori reamintește că Uniunea Europeană are încă din 2004 un instrument de alertă rapidă pentru produsele periculoase (Safety Gate), un sistem de schimb de informaţii prin care autorităţile naţionale din Uniunea Europeană au posibilitatea de a notifica rapid pe platforma Comisiei Europene produsele nealimentare neconforme de pe piețele naționale care pun în pericol consumatorii. De la aderarea țării noastre la Uniunea Europeană, respectiv 1 ianuarie 2007, ANPC a devenit punctul de contact din România pentru sistemul Safety Gate.

Experții ProConsumatori arată că, în ultimii 3 ani ANPC a făcut 49 de notificări în sistemul Safty Gate (14 –în 2017, 9 în 2018 şi 26 în 2019), mai puține decât raportările făcute anual de Ungaria (2017-115, 2018-172 şi 2019-155 notificări) sau de Polonia (2017-122, 2018-139 şi 2019-126 notificări).

APC reclamă, de asemenea, că în perioada pandemiei generate de SARS-CoV-2, România prin ANPC nu a notificat Comisiei Europene nicio mască neconformă, faţă de Polonia care a raportat 18 mărci de măşti neconforme, sau Ungaria, care a sesizat 5 mărci de măşti neconforme.

Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori susține: „Cârpele care se vând românilor nu-i pot proteja pe aceştia de SARS-Cov-2, care este un microorganism de dimensiune nanometrică, ceea ce înseamnă câteva milionimi dintr-un milimetru. Din păcate, comercializarea măștilor rămâne doar o afacere de zeci de milioane de euro, în spatele căreia se află membrii de familie ai unor politicieni influenți, susținătorii financiari ai unor partide sau rude ale unor personaje media importante. Nimănui nu-i pasă dacă măștile vândute consumatorilor, instituțiilor publice (jandarmerie, poliţie, pompieri, spitale) implicate în combaterea epidemiei, asigură protecția necesară pentru a împiedica infectarea cu SARS-CoV-2. În schimb li se repetă cetățenilor de sute de ori în fiecare zi să poarte mască de protecție, dar statul prin instituțiile sale (ANPC, ANMDM, Ministerul Sănătăţii) nu verifică dacă măștile cumpărate de consumatori sunt conforme!”

Până la publicarea articolului ANPC nu a oferit un punct de vedere referitor la aceste sesizări făcute în spațiul public.

sursa 1: https://www.apc-romania.ro/ro/i-anpc-sustine-stirile-fake-news/NjgxLTE.html

sursa2ANPC – Autoritatea pentru protectia consumatorului

Autor: Mihaela Căciuleanu

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite