Trupul neînsuflețit al lui Alexandru Darie, depus vineri la Teatrul Bulandra. Regizorul va fi înmormântat duminică. TVR îl omagiază printr-o serie de emisiuni

19 septembrie 2019, 11:17

Televiziunea publică va difuza o serie de producţii dedicate lui Alexandru Darie, unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru din România.

Joi, 19 septembrie, de la ora 15.00, TVR2 a programat o ediţie specială a emisiunii „Ieri, azi, mâine”. În 2015, regizorul răspundea cu bucurie invitaţiei pentru a realiza un interviu emoţionant alături de Corina Dănilă. A vorbit despre carieră, copilărie, familie, amintindu-şi  cu emoţie de tatăl său, Iurie Darie. „Când te gândeşti la părinţi, la bunici sau la oamenii dragi care ţi-au fost în viaţă, după ce ai trecut peste momentul despărţirii, ei revin în mintea ta ca şi cum n-au plecat, ca şi cum sunt în continuare alături de tine. Când conştientizezi lucrul acesta, e ca şi cum te trezeşti din somn„, povestea Alexandru Darie.

În cadrul programului „Confesiuni”, redifuzat astăzi, 19 septembrie, pe TVR2, ora 16.55, Alexandru Darie îi mărturisea prezentatoarei Iuliana Marciuc: „Am intrat în TVR când aveam 4 ani. M-am bucurat foarte mult când, peste ani,  mi s-a spus prima dată Alexandru Darie şi punct, fără a se mai adăuga «ştiţi, e fiul lui Iurie Darie». Am vrut de la bun început să mă fac regizor de teatru. Vedeam actorii jucând acelaşi lucru, iar eu voiam să fac ceva care nu se repetă. Tata mi-a spus: Ducule, faci ce vrei, eu la Teatru nu îţi pun nici vorbă bună, nici vorbă rea…”.

Tot despre părinţi a început şi dialogul cu Eugenia Vodă, în care regizorul Alexandu Darie a povestit cum numele său a fost transformat pe parcurs, de cei dragi în Alexandrucu, pentru ca mai apoi să fie cunoscut în breaslă ca Ducu Darie. Emisiunea „Profesioniştii” in memoriam Alexandru Darie, va fi difuzată sâmbătă, 21 septembrie, ora 23.00, pe TVR 1 şi pe TVR 3, luni, 23 septembrie, de la ora 21.00.

Sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 22.00, pe TVR 3, vă invităm să urmărţi o ediţie „Nocturne” – in Memoriam Alexandru Darie, despre cultură, succes, lovituri, destin, regrete. În 2007, realizatoarea Marina Constantinescu îl invita pe Ducu Darie în studioul TVR pentru o „călătorie” în jurul Pământului, în locurile în care regizorul a pus în scenă adevărate opere de artă: la Londra, Milano, New York, Tokyo.

Sub genericul „Maeştrii Teatrului Românesc”, TVR 3 a programat, duminică, 22 septembrie, de la ora 17.00, documentarul artistic „O anumită stare de spirit”, semnat Alexandu Darie. Producţia, care marchează prima întâlnire a regizorului cu opera, în 1995, este un making of al montării pe scena Operei Naţionale Române a capodoperei „Don Giovanni”.

Vineri, 20 septembrie, de la ora 24.00, TVR Moldova transmite o ediţie a emisiunii „Garantat 100%” difuzată în premieră la începutul acestui an, un dialog ca între prieteni între moderatorul Cătălin Ştefănescu şi regizorul Ducu Darie.

sursa: comunicat TVR

Alexandru Darie s-a stins la vârsta de 60 de ani

„Astăzi, la ora 2.00 p.m. (miercuri, n.r.), a încetat din viață după o scurtă și fulgerătoare suferinţă regizorul Alexandru Darie, omul care timp de 17 ani a condus Teatrul Bulandra. Parcursul lui creator se identifică în ultimii 27 de ani cu Teatrul Bulandra, care a reprezentat viaţa lui artistică. Alexandru Darie va fi depus vineri, 20 septembrie, ora 20.00, la Teatrul Bulandra, Sala Liviu Ciulei, unde va rămâne până duminică, 22 septembrie, la ora 12.00. În acest interval vor avea loc, zilnic, slujbe religioase pe care le vom anunța ulterior. Slujba de înmormântare va avea loc duminică, 22 septembrie, la ora 13.00, la Cimitirul Bellu”, se arată în anunț.

Diagnosticat în anul 2016, de conf. dr. Tudor Nicolae, cu ciroză hepatică în stadiu incipient, a continuat să lucreze și să trăiască în condiții de absolută normalitate și a reușit să finalizeze supraproducția „Coriolanus”, mai spun reprezentanții Teatrului Bulandra.

„Îngrijit de medici de la spitalele Elias şi Ponderas, supravegheat de doamna doctor Dana Safta, cea pe care o numea îngerul lui păzitor, s-a aflat sub tratament în ultimii doi ani iar afecțiunea hepatică s-a menținut în parametrii inițiali, fără modificări evolutive, neprezentând vreo complicație, fără probleme portale, esofagiene și fără episoade hemoragice. Nu s-a pus niciodată problema transplantului hepatic și nu a fost vreodată pe nicio listă de transplant.

În ultima perioadă a fost tratat de doamna doctor Mariana Mihăilă, unul dintre cei mai buni specialiști în boli de ficat de la Spitalul Clinic Fundeni din București. La începutul lunii septembrie a prezentat afecțiuni respiratorii care s-au complicat și au necesitat ventilare mecanică. Ulterior au apărut și alte complicații, pe fondul unei depresii imunitare și a instalării sindromului de coagulare intravasculară diseminată. S-a aflat sub îngrijirea secției de terapie intensivă condusă de doamna profesor doctor Dana Tomescu, unde s-a considerat norocos că ajuns și unde a afirmat că nu credea să fie atât de bine. Și într-adevăr acolo, doamna profesor, echipa de medici, asistente, infirmiere au făcut totul pentru el, la nivelul oricărui alt centru medical din lume, atât pentru menținerea vieții cât și în ultimele clipe, pentru liniștea și respectul acordat unui suflet care pleacă într-o altă Lume. Le suntem profund recunoscători tuturor pentru că i-au confirmat credința că totul în viață este despre Oameni și Umanitatea lor!”, se mai arată în anunț.

Reprezentanții teatrului spun despre Alexandru Darie, care a murit la vârsta de 60 de ani, că „A fost un om care a iubit enorm Teatrul, Oamenii și Viața. A trăit demn, discret și delicat și a trăit frumos! A avut forța interioară să lupte pentru viață și să intre fără frică în moarte, prezent, puternic, înconjurat de iubire, de multă iubire! Ultima piesă pe care o moștenise fără să vrea, dar pe care a înțeles-o atât de bine, era despre moarte, despre lumină și despre conștiința pură. Alexandru Darie își dorea ca lumea să fie mai bună și o vedea de multe ori mai bună decât era. Prețuia cel mai mult integritatea și încrederea și le dorea tuturor să fie mai buni. Vă dorim tuturor să vă amintiți de el așa cum noi, cei foarte apropiați, l-am văzut în momentul intrării în lumină: strălucitor, împăcat cu tot, indestructibil și invincibil! Lumină clară!”.

Alexandru (Ducu) Darie, fiul regretatului actor Iurie Darie și al actriței Consuela Roșu, a fost unul dintre cei mai cunoscuți regizori de teatru români, care a montat numeroase spectacole atât în țară, cât și în străinătate.

„Cel mai prețios lucru este timpul și îmi pare rău că în unele momente ale vieții mele am lăsat să treacă timpul. Dacă ar fi să o iau de la început, acesta este singurul lucru pe care într-un fel l-aș schimba, pentru că până la 20 de ani timpul este al tău, după 30 este al altcuiva și cu cât mergi în sus, cu atât devine mai furgerător”, spunea Alexandru Darie în 2011.

Alexandru (Ducu) Darie a studiat regia de teatru la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” București, pe care a absolvit-o în 1983.

În studenție a regizat spectacolul „Paracliserul”, de Marin Sorescu, pentru care i s-a acordat marele premiu pentru cea mai bună producție la Festivalul International al școlilor de Teatru Jacques Lecoq, Riccione, Italia, 1981.

În 1992, a fost invitat de Oxford Stage Company să regizeze „Mult zgomot pentru nimic”, de William Shakespeare, BBC apreciind montarea drept un eveniment al stagiunii.

Alexandru Darie a regizat şi spectacole montate în SUA, la Performing Arts Centre din New, dar și la Globe Theatre Tokio, Japonia.

În ianuarie 1995 a regizat „Trei surori”, de Anton Cehov, premiat de Asociația Criticilor de Teatru și de Uniunea Teatrală din România (UNITER).

În 1998, a montat la Teatrul Nottara o curajoasă adaptare a piesei „Viforul”, cu Stelian Nistor.

Din 2002, este directorul Teatrului Bulandra. În perioada 2006 – 2011, a fost președinte al Uniunii Teatrelor din Europa, organizație înființată de Giorgio Strehler, de care îl leagă afinități și momente hotărâtoare.

A montat spectacole care au marcat ultima parte a secolului 20, precum „Visul unei nopți de vară”, „Poveste de iarnă”, „Trei surori”. Despre „Visul unei nopţi de vară”, cu care la începutul anilor ’90 a susținut un turneu în Marea Britanie, The Guardian a scris că este cea mai bună montare după cea semnată de Peter Brook.

Ducu Darie a jucat și în filme, precum „Galax, omul păpuşă” (1984), de Ion Popescu-Gopo, dar și mai recentul „Poveste de dragoste”, de Cristina Iacob (2015)

„Normalitatea este singurul lucru care nu se simte. Ca și sănătatea, nu o simțim, avem o viață bună, dar când te împiedici și îți spargi nasul, atunci îți dai seama de sănătate”, spunea într-o conferință Alexandru Darie.

De-a lungul carierei, a primit numeroase distincţii, precum titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, acordată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, Ordinul Steaua Solidarităţii Italiene în grad de Cavaler şi Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Ofiţer.

Sursa: Mediafax

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă