Trupele KFOR, pregătite să intervină în Kosovo „dacă stabilitatea este ameninţată”

Foto: Flickr
Foto: Flickr
1 august 2022, 12:29

„Misiunea noastră se concentrează pe deplin pe punerea în aplicare zi de zi a mandatului său ONU de a asigura un mediu sigur şi securizat, precum şi libertatea de mişcare pentru toţi locuitorii din Kosovo”, precizează documentul, fiind o „situaţie generală de securitate tensionată” în municipiile din nordul ţării.

Poliţia din Kosovo a anunţat că duminică a fost supusă focului în nordul ţării, unde au fost ridicate baricade pe drumurile care duc în Serbia, în semn de protest faţă de politica guvernului de frontieră.

Nu au existat răniţi, a precizat poliţia într-un comunicat. Ambele treceri au fost închise circulaţiei.

Duminică seara, sute de sârbi kosovari au adus camioane, cisterne şi alte vehicule grele pe drumurile care duc la punctele de trecere ale frontierei dintre Kosovo şi Serbia, Jarinje şi Brnjak, potrivit unui jurnalist AFP.

Demonstranţii s-au adunat apoi în jurul baricadelor, cu intenţia de a petrece noaptea acolo. Sirenele de raid aerian au sunat timp de mai bine de trei ore în orăşelul Mitroviţa de Nord, unde locuiesc cu precădere sârbi.

CITIȚI ȘI: Kosovo amână intrarea în vigoare a noilor reguli la frontiera sârbă, după tensiunile din nordul țării

De luni, oricine intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă va trebui să o înlocuiască cu un document temporar pe durata şederii în ţară, potrivit unei decizii a guvernului de la Priştina. În plus, sârbii kosovari ale căror vehicule poartă plăcuţe de înmatriculare emise în Serbia vor trebui să le înlocuiască cu plăcuţele Republicii Kosovo în termen de două luni.

Premierul Albin Kurti a afirmat, duminică, că este vorba despre o măsură de reciprocitate, în contextul în care Serbia – care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii cu o majoritate albaneză proclamată în 2008 – cere acelaşi lucru kosovarilor care intră pe teritoriul său. Sârbii din Kosovo nu recunosc autoritatea Priştinei şi nici independenţa Kosovo şi rămân loiali Belgradului, de care depind financiar.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat, duminică, că situaţia din Kosovo ”nu a fost niciodată mai complexă” pentru Serbia şi sârbii care trăiesc acolo.

„Atmosfera a fost adusă într-un punct critic”, a spus Vucic, adăugând că ”Serbia va câştiga”, în cazul în care sârbii sunt atacaţi.

La rândul său, Albin Kurti l-a acuzat pe Vucic că ar cauza ”necazuri”.

„Următoarele ore, zile şi săptămâni pot fi dificile şi problematice”, a scris preşedintele kosovar pe Facebook.

În septembrie anul trecut, nordul ţării a devenit scena unor tensiuni puternice, după decizia Priştinei de a interzice plăcuţele de înmatriculare sârbe pe teritoriul său, urmată de demonstraţii zilnice şi blocarea traficului la cele două puncte de frontieră.

Tensiunile dintre cele două ţări sunt acum la cel mai înalt nivel din ultimii ani, iar pacea fragilă din Kosovo este menţinută de o misiune NATO, care are 3.770 de soldaţi pe teren. Căşti Albastre italiene au fost văzute duminică în Mitroviţa şi în împrejurimi.

Cele două ţări s-au angajat într-un dialog intermediat de Uniunea Europeană în 2013 pentru a încerca să rezolve problemele rămase, dar au fost înregistrate puţine progrese.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă