Trupele indiene și chineze din Himalaya, surprinse într-un videoclip luptându-se cu bâte și cărămizi

Captură video din timpul încăierării
Captură video din timpul încăierării
15 decembrie 2022, 13:27

Videoclipul, potrivit unui ofițer militar indian în serviciu care are cunoștință despre ciocnirile de la granița dintre China și India, a fost filmat în statul indian montan Arunachal Pradesh, pe Linia de control – granița de facto dintre cele două țări – la 28 septembrie 2021.

CNN a contactat Ministerul Afacerilor Externe al Chinei pentru a face comentarii cu privire la acest videoclip.

Deși nu este clar cine a filmat sau a difuzat videoclipul, acesta a început să circule pe rețelele de socializare indiene marți, la doar câteva ore după ce Ministerul indian al Apărării a confirmat că o încăierare a avut loc la graniță vineri, în sectorul izolat Tawang din nord-estul Indiei. Este primul incident raportat în aproape doi ani.

În înregistrarea video – pe care CNN nu a putut-o verifica în mod independent – trupe din ambele țări sunt văzute pe un teren muntos, înconjurate de dealuri verzi, aparent neatinse de iarnă. Deși sunt separați de sârmă ghimpată, imaginile par să arate cum soldații indieni îi bat pe cei chinezi cu arme improvizate, inclusiv cu ceea ce par a fi bâte și țevi de metal. În câteva cazuri, soldații indieni pot fi văzuți aruncând cu cărămizi sau pietre.

Mulți dintre soldații chinezi, adunați de cealaltă parte a sârmei, par de asemenea să aibă în mână bastoane lungi sau bâte.

În cele din urmă, sârma ghimpată se prăbușește și soldații indieni avansează, ceea ce îi determină pe soldații chinezi să sară peste un zid scurt de piatră și să părăsească zona, în aplauzele părții indiene.

Mai mulți experți care au vorbit cu CNN au fost de acord că înregistrarea video nu înfățișează o ciocnire recentă, având în vedere lipsa zăpezii vizibile. Cu toate acestea, videoclipul oferă o perspectivă asupra tensiunilor actuale, informații care, de obicei, sunt restricționate de către autorități.

„Este o ilustrare a modului în care lucrurile se pot deteriora rapid dacă tensiunile nu sunt reduse între cele două părți”, a declarat Sushant Singh, cercetător senior la Center for Policy Research, un think tank indian.

Granița comună de 3.379 de kilometri (2.100 mile) a fost mult timp o sursă de fricțiune între India și China. Cele două țări nu sunt de acord cu privire la locația exactă a acesteia și ambele o acuză în mod regulat pe cealaltă de depășirea ei sau de încercarea de a-și extinde teritoriul.

Locul ciocnirii de vineri este semnificativ, a declarat Singh. Tawang, un oraș budist, găzduiește o mănăstire venerată care joacă un rol central în politica internă tibetană, iar orașul în sine este important din punct de vedere strategic pentru China în gestionarea afacerilor tibetane.

Tibetul este o regiune autonomă recunoscută la nivel internațional în cadrul Republicii Populare Chineze, deși mulți tibetani contestă legitimitatea guvernării chineze. Liderul spiritual tibetan, Dalai Lama, se află în exil în India după o revoltă eșuată împotriva ocupației chineze din Tibet în 1959.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite