Trump îi răspunde pe Twitter Angelei Merkel. Argumente: deficitul comercial, nivelul contribuției la NATO. „Foarte rău pentru SUA”

Donald Trump
Donald Trump
30 mai 2017, 17:43

ACTUALIZARE Donald Trump consideră Germania un aliat important al SUA şi se înţelege foarte bine cu cancelarul german Angela Merkel, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, citat de Reuters și preluat de Agerpres.

„Se înţeleg foarte bine. El are mult respect pentru ea. (…) Şi consideră nu doar Germania, ci întreaga Europă drept un aliat important american”, a spus Spicer într-un briefing de presă în care a calificat relaţia dintre Trump şi Merkel drept „destul de incredibilă”.

Totodată, potrivit DPA, Spicer a spus că preşedintele SUA a salutat apelurile lui Merkel pentru ca Europa să-şi asume un rol mai important în domeniul apărării. „Preşedintele crede că a vedea cum Europa îşi sporeşte contribuţia este un lucru pozitiv”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

ACTUALIZARE „Avem un deficit comercial MASIV cu Germania, plus (că) ei plătesc MULT MAI PUȚIN decât ar trebui pentru NATO & armată. Foarte rău pentru SUA. Asta se va schimba”, a scris Trump pe Twitter.

Cancelarul Merkel a provocat surprindere la Washington şi la Londra după ce a declarat duminică, la un miting în Munchen, că Europa trebuie să-şi ia destinul în propriile mâini, dând de înţeles că SUA, sub conducerea preşedintelui Donald Trump, şi Marea Britanie, după votul pentru Brexit, nu mai sunt parteneri de încredere.

Ieri, purtătorul de cuvânt al cancelarului Germaniei, Steffan Seibert, a precizat că Angela Merkel este o „atlantistă din convingere profundă”, dar consideră că, pentru a menţine o relaţie sănătoasă între Germania şi SUA, este corect să se vorbească deschis despre dispute.

Relaţiile americano-germane s-au tensionat în urma criticilor repetate ale lui Trump privind deficitul comercial și după ameninţările sale că va impune taxe considerabile producătorilor germani pentru automobilele vândute pe piaţa americană.

Preşedintele american a cerut de asemenea Germaniei să-şi majoreze cheltuielile militare şi a numit politica „porţilor deschise” a Angelei Merkel o „greşeală catastrofală”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite