Trump: Aduc un elogiu președintelui Iohannis pentru angajamentul pe Apărare. Laude pentru combaterea corupției și apărarea statului de drept

Preşedintele Donald Trump l-a primit pe preşedintele Klaus Iohannis la Casa Albă. În declarațiile comune, șeful Statelor Unite a edus elogii României și poporului român pentru implicarea în lupta împotriva terorismului și pentru viețile pierdute în teatrele de operațiuni. De asemenea, l-a lăudat pe președintele Iohannis pentru angajamentele luate pe Apărare, lupta împotriva corupției și apărarea statului de drept. TVR a transmis imagini din Biroul Oval, de la întâlnirea celor doi președinți și declarațiile lor comune, într-o Ediție Specială.

09 Iunie 2017, 20:08 (actualizat 10 Iunie 2017, 14:07) |
Donald Trump, către Klaus Iohannis: Sunt onorat să vă primesc
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

Președintele Klaus Iohannis a fost primit de Donald Trump la Casa Albă. Cei doi au avut un moment tête-à-tête în Biroul Oval, unde au schimbat câteva cuvinte. În declarațiile de presă comune, Donald Trump a mulțumit poporului român pentru contribuția la apărarea împotriva terorismului și a adus elogii președintelui Klaus Iohannis pentru că România va crește cheltuielile NATO la peste 2%. Șeful statului român a fost lăudat și pentru lupta dusă împotriva corupției și pentru apărarea statului de drept. La rândul său, președintele Klaus Iohannis a spus că parteneriatul strategic cu SUA este o oportunitate de a dezvolta relațiile bilaterale și pe plan comercial, a pledat pentru interesele comune ale NATO și UE și i-a spus lui Donald Trump că România se bazează pe acest parteneriat dat fiind că "ne aflăm pe flancul estic".

 

Cei doi președinți au avut declarații de presă comune. Înregistrarea lor poate fi urmărită în secțiunea VIDEO.

Declarații Donald Trump:

VIDEO
Declarațiile președintelui american, Donald Trump

-Dle președinte Iohannis, vă mulțumesc că ați venit aici. Este o onoare să urez bun venit. Americanii și românii împărtășesc foarte multe valori, sunt țări foarte mândre. Astăzi reafirmăm special și sărbătorim parteneriatul strategic de peste 20 de ani.

-Vizita d-voastră vine într-un moment important. M-am întors dintr-un turneu din Orientul Mijlociu, am acționat pentru parteneriatul nostru și împotriva terorismului. M-am adresat unui grup de peste 50 de șefi musulmani, le-am spus să se împotrivească terorismului. Qatarul, din păcate, a fost un prieten al terorismului la nivel înalt și după această conferință, națiunile s-au unit și au vorbit despre Qatar. A trebuit să luăm o decizie. Dar trebuie să oprim finanțarea terorismului. Am decis împreună cu secretarul de stat și generalii că a venit momentul să cerem Qatarului să oprească finanțarea acestei ideologii extremiste. Vreau să cer tuturor națiunilor să oprească imediat susținerea față de terorism. Nu voi numi alte țări, dar până nu vom rezolva această problemă, nu avem de ales. Este prioritatea mea nr 1, pentru că este prima mea îndatorire ca popoarele noastre să fie în siguranță, să luptăm împotriva ISIS. Am accentuat în toată campania mea, oprirea finanțării terorismului, a ideologiei terorii, este nevoie de unitatea țărilor responsabile. Cerem țărilor din regiune să facă mai mult. Mulțumesc Arabiei Saudite și tuturor celor care au participat la acest summit istoric. Sperăm că va fi începutul sfârșitului terorismului. Nu mai trebuie să primească fonduri.

-Mulțumesc poporului român pentru contribuția lor la apărarea comună și la lupta împotriva amenințării terorismului. Au avut multe dificultăți și au făcut multe ca să ajungă aici. România este un membru valoros în lupta împotriva ISIS și este al 4 lea contributor în lupta din Afganistan. America îi elogiază pe românii care și-au pierdut viața. Îi aduc un omagiu președintelui Iohannis că România va crește cheltuielile NATO la peste 2%. Sperăm că și alte țări își vor îndeplini obligațiile. Banii încep să vină la NATO. Suntem mândri de acest lucru. Am fost un avocat al consolidării alianței NATO prin responsabilități mai mari și împărțirea sarcinilor între țările membre. Dle președinte, apreciez eforturile d-voastră de a lupta împotriva corupției și pentru statul de drept. Cetățenii vor fi prosperi. Sunt nerăbdător să adâncesc împreună cu d-voastră relațiile pe care țările noastre le au în domeniul comercial.

-Românii au trecut prin multe dificultăți, viitorul relației cu Statele Unite este foarte foarte luminos. Sunt nerăbdător să consolidez relația noastră cu țara d-voastră.

Declarații Klaus Iohannis:

VIDEO
Declarațiile președintelui Klaus Iohannis, la Casa Albă
- sunt foarte fericit că am avut o întâlnire atât de bună. Celebrăm 20 de ani de parteneriat, este important pentru ambele noastre națiuni și este important să știm că acest parteneriat cu SUA a modelat România și România este astăzi cu o democrație consolidată, se află alături de trupele americane în Afganistan și Irak. Acest parteneriat a contribuit la România de astăzi. Cred că acest parteneriat trebuie să devină și mai puternic, trebuie să definească relațiile noastre bilaterale.

-sunt foarte bucuros că datorită modului d-voastră puternic de a conduce, NATO s-a implicat și mai mult. Trebuie să împărțim sarcinile în cadrul NATO. De aceea România este prima țară care, de când sunteți președinte, crește la 2% cheltuielile pentru Apărare. O parte semnificativă a acestui parteneriat se referă la cheltuielile strategice.

-România este conștientă că se află pe flancul estic și ne bazăm foarte mult pe parteneriatul nostru. Pe de altă parte parteneriatul este o oportunitate uriașă de a se dezvolta și pe plan comercial. Este în interesul d-voastră, dle președinte, de a avea o Uniune Europeană puternică, ca partener.

-Relațiile noastre transatlantice nu sunt doar despre diplomație, politică, sunt baza relației noastre.

-NATO și UE trebuie să lucreze împreună, astfel încât să producă efecte sinergetice, să facă NATO mai puternică, o Europă mai puternică.

-Foarte curând acest parteneriat va duce la o cooperare mai puternică.

 

Întrebări și răspunsuri cu presa:

VIDEO
Conferința comună de presă a președinților Donald Trump și Klaus Iohannis
(Rusia e o amenințare în zonă, ați activa articolul 5 în cazul unui pericol din partea Rusiei? - întrebare de la trimisul special al TVR, Ramona Avramescu) Trump: Statele Unite sunt angajate și eu am făcut acest lucru, să activez articolul 5, absolut, aș angaja articolul 5, dacă este nevoie.

(despre vize pentru români): Iohannis: Am menționat acest lucru în discuții, problema ridicării vizelor este o problemă foarte importantă și toți sperăm că vom avansa în aceste discuții.

(despre agresiunea Rusiei): Iohannis: Toată lumea este îngrijorată, însă, dacă ești îngrijorat, ești pregătit. Trebuie să fim foarte direcți atunci când vorbim de relația cu Rusia. În opinia mea avem nevoie de dialog, dar pe de altă parte, avem nevoie de o descurajare puternică. Acestea trebuie să ducă la soluții fezabile pentru toate părțile.

(despre lupta anticorupție): Trump: Îl susținem pe dl președinte, și da, el va câștiga lupta împotriva corupției.

VIDEO
Secretarul gen. adj al NATO, Sorin Ducaru, în direct la Ediție specială
ORA 21.15 Sorin Ducaru, asistent al secretarului general al NATO și ambasador la NATO, despre întâlnirea celor doi președinți: "Cred că această vizită, care are loc la două decenii de la lansarea Parteneriatului strategic cu SUA reflectă nivelul strategic și profunzimea relației bilaterale româno-americane și profilul strategic pe care România și l-a creat atât în relația cu SUA, dar și în NATO".

ORA 21.04 Președinții Iohannis și Trump sunt în Biroul Oval, de unde TVR a transmis imagini în direct. Cei doi șefi de stat stau alături, în fotolii apropiate, în timpul cât sunt filmați și fotografiați de presă. Primul a vorbit președintele american, care i-a mulțumit lui Klaus Iohannis pentru vizită, apoi i-a intins mâna. Iată declarațiile celor doi:

Președintele Donald  Trump: "Vă mulțumesc foarte mult, este o mare onoare pentru mine să vă primesc. România este un aliat adevărat și o țară minunată cu care avem relații bune, relații care, după cum știți, au devenit și mai bune. Vă mulțumesc că ați venit aici. Este o onoare pentru mine!"

(w400) Klaus Ioha

Președintele Klaus Iohannis: "Mulțumesc foarte mult, domnule președinte. Este o plăcere și o onoare pentru mine să fiu aici și sunt nerăbdător să discutăm despre parteneriatul nostru".

(w400) Klaus Ioha

Președintele Donald  Trump: "Da, este un parteneriat foarte bun!".

VIDEO
Imagini din Biroul Oval. Iulian Fota, în direct prin telefon la TVR1
IULIAN FOTA, fost consilier prezidențial, explică semnificația momentului din Biroul Oval: "Relația cu SUA este cea mai importantă relație bilaterală a României".

VIDEO
Klaus Iohannis a ajuns la Casa Albă, unde a fost întâmpinat de Donald Trump
ORA 21.02 Președintele Donald Trump l-a întâmpinat pe Klaus Iohannis la intrarea de nord-est a Casei Albe. Cei doi șefi de stat au dat mâna și s-au salutat, apoi au intrat în reședința președintelui american.

TVR transmite imagini de la întâlnirea celor doi, într-o Ediție Specială, unde evenimentul este dezbătut de Claudiu Lucaci și invitații săi: IULIA JOJA - profesor, expert în relații internaționale, gen. ALEXANDRU GRUMAZ - expert în relații militare, TITUS CORLĂȚEAN - fost ministru de Externe și, prin telefon, de IULIAN FOTA, fost consilier prezidențial.

Protocolul întâlnirii s-a modificat pe ultima sută de metri. Nu va fi vorba doar de o întrevedere a celor doi lideri, ci şi de declaraţii comune, într-un cadru simbolic. Trimisul nostru special în Statele Unite, Ramona Avramescu se află la Casa Albă.

Președintele Donald Trump îl va întâmpina pe Klaus Iohannis la intrarea de nord-est a Casei Albe, este intrarea principală, unde în urmă cu șase luni Donald Trump și-a preluat mandatul de președinte de la Barack Obama, a transmis Ramona Avramescu. Va urma un tête-à-tête de aproximativ 10 minute în Biroul Oval, urmat de o întâlnire a celor două delegații care se va desfășura în celebra Cabinet Room, sala unde se întâlnesc secretarii și consilierii președintelui american. Această întâlnire va dura în jur de 45 de minute, dar surpriza majoră a acestei întâlniri este conferința de presă comună pe care cei doi președinți o vor susține. Declarațiile comune se vor desfășura în grădina de trandafiri ai Casei Albe.

Cinci congresmani americani au fost decorați de către președintele Klaus Iohannis chiar în clădirea Capitoliului. Este un semn de recunoștință al statului român pentru eforturile lor în consolidarea parteneriatului strategic.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 6°C
IASI 9°C 4°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 16°C 7°C
CRAIOVA 9°C 4°C
BRASOV 10°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI