Trufandalele de sezon au preţuri ameţitoare. Ministrul Agriculturii se aşteaptă la ieftiniri

În pieţe au apărut deja trufandalele de sezon. Iar preţurile sunt pe măsură! Urzicile pot fi chiar mai scumpe decât carnea de pui sau de porc. Agricultorii pun scumpirile la legume şi verdeţuri pe seama cheltuielilor mai mari de producţie din timpul iernii. Dau însă asigurări că preţurile vor scădea în perioada următoare. Dar numai dacă vremea se va încălzi şi vor avea producţii mai mari.

04 Martie 2023, 19:25 Știrile TVR |

 

Pieţele din Bucureşti sunt tot mai pline cu urzici, spanac, lobodă, leurdă şi alte trufandale. De exemplu, kilogramul de urzici se vinde cu un preţ între 25 şi 30 de lei, iar spanacul, cu 8 lei kilogramul. Loboda, leurda şi ştevia costă fiecare 2 lei, legătura.

În alte zone din ţară, trufandalele sunt şi mai scumpe.

De exemplu, în Piatra Neamţ, preţurile urzicilor sunt atât de mari încât unii vânzători nu le afişează. Unii comercianţi cer chiar şi 50 de lei pentru un kilogram. În aceste condiţii, mulţi clienţi negociază sau preferă să cumpere mai puţin, la pungi de 5 lei.

Producătorii pun scumpirile pe seama cheltuielilor mai mari din timpul iernii. Cele mai multe legume şi verdeţuri au fost cultivate în solarii.

Şi marfa din import e tot mai scumpă. De exemplu, în pieţele din Craiova, ceapa uscată a ajuns să coste chiar şi 6 lei. Cea mai multă vine din Olanda şi Austria. Comercianţii spun că nu găsesc suficientă ceapă românească.

Ministrul Agriculturii se aşteaptă ca preţurile să scadă.

Agricultorii dau asigurări că preţurile legumelor şi verdeţurilor vor scădea, în perioada următoare. Dar doar dacă temperaturile vor creşte şi vor obţine producţii mai mari.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 24°C 25°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 25°C 24°C
BRASOV 24°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI