EXCLUSIV

Trimisul special al TVR în Ucraina, Alexandru Costache: Întâlnirea cu Nadia a fost cea mai emoționantă. În două momente chiar am fost în pericol. În Bahmut te lua cu groază, pe fundal se auzeau explozii foarte dese

Alexandru Costache, Bogdan Militaru şi Dorel Oancă au fost de mai multe ori în Ucraina lovită de război. De fiecare dată au filmat lucruri impresionante, oameni la limita supravieţuirii, ruine şi suferinţă, dar şi speranţă. Invitat duminică seară la Telejurnal, colegul nostru a povestit despre cele două momente deosebit de periculoase prin care a trecut echipa Știrilor TVR.

04 Decembrie 2022, 21:34 (actualizat 04 Decembrie 2022, 21:46) Știrile TVR |

"Situația rămâne extrem de dificilă și de riscantă, pentru că așa cum le-au distrus rușii ucrainenilor jumătate din infrastructura energetică, pot să le distrugă și cealaltă jumătate. De altfel, autoritățile de la Kiev sunt pregătite pentru ceea ce numesc ei 'complete shutdown', 'un total blackout', o cădere, o pană generală de electricitate și de căldură. De aceea au făcut și acele corturi, se numesc puncte ale invincibilității, ale indestructibilității ucrainenilor, unde oamenii care nu au căldură sau electricitate pot merge să ia un ceai cald, să se încălzească, să-și încarce bateria la telefon, să comunice, pentru că există internet din rețeaua Starlink. Așadar, situația rămâne extrem de dificilă, mai ales în condițiile în care se așteaptă scăderi de temperatură cu mult sub zero", a explicat Alexandru Costache.

Trimisul special a subliniat că au fost mai multe momente care l-au marcat.

"Cel puțin pentru mine, întâlnirea cu acea fetiță, Nadia, Nadiușa cum îi spunea bunicul ei, a fost cea mai emoționantă. Nu aveai cum să nu îți dea lacrimile când o priveai, pentru că era foarte mică, foarte frumușică și foarte tristă. Avea o privire foarte, foarte tristă. Era imposibil să nu îți dea lacrimile", rememorează el.

Au fost două momente în care echipa Știrilor TVR trimisă în Ucraina a fost în pericol.

"În Herson, a doua zi, când am fost pe 23 noiembrie, miercurea trecută, se auzeau explozii foarte puternice. Din fericire, în acea zi nu au fost morți sau răniți, însă a doua zi, noi am plecat spre Donbas, pe 24 noiembrie, au fost 17 atacuri ale rușilor în Herson, 7 civili au fost uciși și 21 de persoane au fost rănite. Era realmente periculos. Iar al doilea moment și mai periculos din punctul meu de vedere a fost în Bahmut - acolo era un peisaj urban apocaliptic, te lua cu groază pur și simplu când vedeai străzile acelea cu clădirile în ruină, cabluri atârnând, niște fortificații, oameni care (...) treceau pe stradă ca niște fantome, iar pe fundal se auzeau explozii foarte dese de artilerie, dar și zgomot de mitraliere. Era pur și simplu îngrozitor. De altfel, acolo, realmente, mie mi-a fost foarte frică", a recunoscut Alexandru Costache.

"Ne-am relaxat în momentul în care am ajuns în piața centrală, unde se împărțeau ajutoare și acolo erau foarte mulți localnici, mulți dintre ei în vârstă, ați văzut că făceau și glume pe seama noastră, că eram foarte speriați, ei, acolo ne-am relaxat pur și simplu când am văzut atâția oameni la un loc", a explicat trimisul special al TVR în Ucraina.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 1°C
IASI 0°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 4°C 1°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI