Trilaterala România - Bulgaria - Grecia. Front comun în negocierile pentru bugetul UE

Nu există nicio legătură între fondurile europene și statul de drept, iar dacă se pun anumite condiții, acestea trebuie să fie imparțiale și aplicabile tuturor statelor Uniunii Europene. Este punctul de vedere comun exprimat de miniștrii de Externe din România, Bulgaria și Grecia. La București a avut loc luni a zecea întâlnire în acest format trilateral, iar temele principale au fost Balcanii de Vest și vecinătatea estică, dar și proiecte comune privind Dunărea și Marea Neagră.

12 Martie 2018, 17:55 Știrile TVR |
Trilaterala România - Bulgaria - Grecia
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

România, Bulgaria și Grecia atrag atenția că viitorul buget al Uniunii Europene trebuie să fie echilibrat și subvențiile pentru agricultură sau pentru coeziune nu trebuie sacrificate.

Comisia Europeană prezintă schița de buget la începutul lui mai. Urmează negocieri anevoioase pentru că, din cauza Brexit, banii vor fi mai puțini și, cel mai probabil, vor fi reduse fondurile destinate țărilor mai sărace. În plus, ar putea fi introduse condiții noi, legate de statul de drept.

"Dacă vorbim despre criterii vizând statul de drept, doresc ca aceste criterii să fie total imparţiale. Şi să vedem cum pot fi măsurate", a declarat ministrul bulgar de Externe, Ekaterina Zaharieva.

Teodor  Meleșcanu, ministrul roman de Externe: "Nu există nicio legătură juridică între regulile privind statul de drept și acordarea de fonduri ale Uniunii Europene (...) Fondurile europene de coeziune și pentru politica agricolă comună sunt o expresie a principiului solidarității".

"Nu pot decât să fiu de acord cu ce au spus colegii mei. (...) Chestiunea banilor se leagă de ce fel de Europă ne dorim", a subliniat și ministrul elen de Externe, Nikos Kotzias.

În privința proiectelor regionale, noi și bulgarii ne propunem, pe lângă un al doilea pod Giurgiu – Ruse, și alte proiecte de interconectare și nu în ultimul rând reanimarea strategiei europene a Dunării, un plan ambițios al Comisiei Europene, dar fără finanțare suficientă de la Bruxelles.

Relansarea acestei strategii va fi prioritară pentru România pe perioada șefiei semestriale a Uniunii Europene.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 32°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 25°C 27°C
CONSTANTA 24°C 27°C
CRAIOVA 28°C 33°C
BRASOV 24°C 28°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI