Tribunalul Bucureşti: Alexandru Piţurcă şi directorul ROMARM vor fi cercetaţi în libertate, sub control judiciar. Victor Pițurcă spune că altcineva ar fi dat mita de 10.000 de euro care ar fi ajuns la Gabriel Țuțu

1 februarie 2023, 08:25

Alexandru și Victor Pițurcă s-au prezentat deja la poliție, așa cum prevede controlul judiciar. La ieșirea din secție, fostul antrenor al echipei naționale de fotbal a declarat că el și fiul său sunt nevinovați. Pițurcă spune că el doar i-a dat bani fiului său pentru a participa la afacere. Procurorii îl acuză însă de cumpărare de influență.

Victor și Alexandru Pițurcă, dar și șeful ROMARM au petrecut însă 24 de ore în arestul poliției. Avocatul familiei Pițurcă a explicat de ce instanța nu a fost de acord cu mandatul de arestare.

DNA îl acuză pe șeful ROMARM că a produs companiei de stat un prejudiciu de peste 8,6 milioane de lei. Printr-o asociere de firme, din care făcea parte și compania lui Alexandru Pițurcă, Ţuţu a cumpărat șapte utilaje pentru fabricarea măștilor chirugicale. Linia de fabricație a fost montată la Uzina Dragomirești și a fost inaugurată cu mare tam-tam, în aprilie 2020, chiar de premierul de la acea dată, Ludovic Orban.

Linia de fabricație nu a produs măști, ci doar probleme și găuri în buget. Cel puțin asta susține liderul sindicatului din industria de apărare.

Constantin Bucuroiu, lider de sindicat: „Este clar că a fost un fiasco total. De ce a fost un fiasco? În primul rând, utilajele au fost second hand, deci nu au fost noi. În al doilea rând, cei care au montat au fost ai părţii române şi nu erau specializaţi în montarea unor asemenea utilaje. Nu a funcţionat, a produs numai măşti neconforme, rebuturi. A fost un dezastru la momentul respectiv.”

Gabriel Ţuţu este directorul ROMARM din 2019. El a avut în subordine, în toți acești ani, 15 companii strategice care produc armament și muniție. Potrivit CV-ului, el a fost subofițer de poliție, ofițer al SRI, iar ulterior a lucrat în ministerele Comunicațiilor, Turismului, dar și la Loteria Română. În 2016, Gabriel Ţuţu a fost amendat cu 50.000 de lei de Autoritatea de Supraveghere Financiară și i s-a interzis să facă parte 5 ani din conducerea unor societăți de asigurare. Asta nu l-a împiedicat însă să devină șeful unei companii strategice a statului.

–––––––––––––––––––––––––––––––––

ACTUALIZARE Victor Piţurcă a ieşit din sediul poliției. Dacă până acum s-a ferit să facă declarații, de data aceasta a stat de vorbă cu presa. Se consideră nevinovat. Marius Popescu are detalii: La început Victor Pițurcă a spus că nu-l cunoaște pe Gabriel Țuțu, ca până la urmă să recunoască că a fost la el în birou. Până la urmă a reieșit că încerca să-l ajute pe fiul său să poată aduce măști și alte echipamente către ROMARM. A mai spus că nu este cel care ar fi dat acei bani despre care procurorii DNA spun că ar fi ajuns la Gabriel Țuțu, că este o altă persoană. A mai spus că nu știe de ce este acuzat de cumpărare de influență.

 

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––

Magistratul a dispus ca cei doi să fie plasaţi sub control judiciar, având mai multe interdicţii.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată de DNA.

Gabriel Țuțu ar fi putut timp de câteva ore să părăsească țara pentru că nu a existat o interdicție pe numele lui. Din acest motiv, susțin surse judiciare, DNA s-a grăbit să ceară Tribunalului judecata în miez de noapte. Astăzi avocatul familiei Pițurcă a explicat de ce a avut câștig în față procurorului DNA.

Toader Iancu, avocat: Scopul apărării a fost de natură tehnică arătând că nu sunt îndeplinite acele condiții prin raportare la practica CEDO, prin raportare la caracter excesiv al măsurii solicitate, lipsa de proportionalitate alacestei măsuri și n-ar avea caracter rezolnabil având în vedere data la care se presupune că s au săvârșit faptele, plus lipsa probatoriului care nu conferea caracter sustenabil acestei cereri a parchetului

Victor Pițurcă, acuzat de cumpărare de influență, va fi cercetat și el sub control judiciar. A ieșit ieri de dimineață din după ce și-a petrecut noaptea în arestul poliției capitalei. Câteva ore mai târziu a fost rechemat pentru a fi audieri. În realitate, susțin surse judiciare, ar fi asistat la încătușarea fiului sau care tocmai fusese reținut pentru 24 de ore de către anchetatori.

Alexandru Piţurcă a fost reţinut marţi pentru 24 de ore, fiind acuzat de cumpărare de influenţă, în timp ce Gabriel Ţuţu a stat şi el o zi în arestul Poliţiei Capitalei.
––––––––––––––––––––
Potrivit DNA, pe fondul pandemiei generate de virusul COVID-19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Gabriel Ţuţu, în calitate de director general al Romarm, cu încălcarea dispoziţiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de Alexandru Piţurcă, în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziţie publică ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie.

„Prin demersurile menţionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menţionate, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe (în afara contractului)”, arată anchetatorii.

Într-un context asemănător, procurorii spun că, în perioada 19 martie 2020 – 10 aprilie 2020, Gabriel Ţuţu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanţii societăţilor implicate în achiziţiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măşti de protecţie neconforme către Ministerul Apărării Naţionale a unui prieten de-al său fără ca acesta să desfăşoare activităţi comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecţie şi efectuarea unor plăţi către acesta (40% din cota de profit rezultată) sub aparenţa unui contract de consultanţă.

„În schimbul acestor ‘servicii’, suspectul Gabriel Ţuţu ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul MApN şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contractele de furnizare, dar şi să efectueze recepţia fără problemă a produselor respective şi să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menţionat mai sus, suspectul Ţuţu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”, menţionează procurorii anticorupţie.

DNA mai susţine că Alexandru Piţurcă ar fi acceptat, în mod direct, condiţiile impuse de Gabriel Ţuţu, în schimbul cărora acesta din urmă ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul MApN şi că îi va determina să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contracte de furnizare produse de protecţie împotriva coronavirusului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite