Trenurile urbane circulă goale în București. O călătorie cu trenul de la Gara de Nord la Gara Obor durează aproape o oră

Trenurile urbane, eficiente și folosite de un număr mare de călători în alte capitale europene, circulă goale în București. Viteza redusă din cauza infrastructurii învechite și orele nepotrivite sunt principalele motive. Autoritățile anunță investiții. Pentru moment, o călătorie cu trenul de la Gara de Nord la Gara Obor durează aproape o oră, cam cât până la Ploiești. Urmăriți un reportaj marca Știrile TVR de Cătălin Deacu și Ion Popescu.

04 Februarie 2023, 19:11 Știrile TVR |

Zilnic, între Gara de Nord și Gara Obor din București circulă trei trenuri, din care unul direct. Trenul Regio are trei vagoane și merge până la Fetești. Un bilet costă 5 lei și 50 de bani.

Deși distanța de la Gara de Nord la Gara Obor e mică, de aproape 23 de kilometri, călătoria cu trenul direct poate să dureze cel puțin 50 de minute, dacă nu sunt întârzieri. Sunt trei opriri până la destinație, iar viteza este redusă. Trenul circulă doar la ora 15.00. Din aceste motive, vagoanele sunt aproape goale.

Ruta este deviată. Trenul e nevoit să ajungă mai întâi în Gara Pantelimon pentru ca apoi să se întoarcă la Gara Obor. Ramificația directă nu a fost modernizată și nu mai poate fi folosită. Între stațiile Pantelimon și Obor, infrastructura e veche și din acest motiv sunt restricții de viteză.

În aceste condiții, călătoria cu trenul de la Gara de Nord la Gara Obor poate să dureze de două ori și jumătate mai mult decât cu mașina personală și aproape dublu decât cu alte mijloace de transport în comun.

"Este evident că nu va fi preferat ca mijloc de transport pentru că merge atât de încet. Dacă ar face 10-15 minute, ceea ce ar fi perfect posibil pe o rețea ridicată la 140 de km la oră, atunci da, lumea ar alege trenul. Pentru că este mai rapid, este predictibil, nu stă în blocaje."

Trenul aparține CFR Călători și circulă la solicitarea Autorității de Reformă Feroviară, instituția care gestionează transportul public de călători. Reprezentații CFR Călători au precizat, pentru Știrile TVR, că e în plan îmbunătățirea circulației. Cei ai Autorității de Reformă Feroviară spun că vor fi realizate investiții în infrastructură.

"Acesta este planul ministerului și al companiei de infrastructură ca anul acesta această ramificație să fie din nou funcțională 100%. În al doilea rând, linia dintre Gara Obor și această ramificație Pantelimon va cunoaște și lucrări de reparații capitale care vor duce la eliminarea restricțiilor de viteză. În momentul în care parcursul va fi full funcțional, parcursul între Gara de Nord și Gara Obor va dura între 30 și 40 de minute."

Între Gara de Nord și Gara Obor ar urma să fie construite stații noi, în contextul planului de introducere a trenurilor urbane și metropolitane. Noile puncte de oprire vor avea conexiuni cu alte mijloace de transport în comun.

Pentru moment, singurul tren metropolitan folosit frecvent este cel spre aeroportul Otopeni. Numai anul trecut, pe această rută au fost peste 700.000 de călători, de peste două ori mai mulți decât în 2021.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 20°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI