Trenul regal, închiriat pentru o petrecere cu ”șpriț și lăutari”. Reacție vehementă a Administraţiei Proprietăţilor Regale

26 noiembrie 2022, 18:39

Societatea Feroviară de Turism a închiriat trenul unei alte firme, care a decis să-și promoveze evenimentul pe Facebook. Pagina respectivă anunță „De ziua națională a României, petrecem la rang de artă. O incursiune în timp cu Trenul Regal, pe ruta București-Sinaia, ce va aminti de zaiafeturile de odinioară”. Organizatorii invită la degustare de vinuri şi brânzeturi pe muzică lăutărească la un preț de 500 de euro un bilet. Lângă fotografiile Regilor României Mari sunt și ale celor doi lăutari.

Confiscarea simbolurilor şi folosirea lor în scopuri comerciale aduce atingere Casei Regale, cât şi statului român. Avem credinţa că Trenul Regal cu care au călătorit până acum, în interesul României, patru generaţii regale şi care l-a condus pe ultimul drum, în urmă cu cinci ani, pe Regele Mihai, nu va fi transformat dintr-un loc sacru într-unul în care se desfăşoară activităţi care contravin destinaţiei sale istorice”, a fost reacția directorului Administraţiei Proprietăţilor Regale, Ion Tucă.

Societatea Feroviară de Turism CFR SA îşi asigură veniturile exclusiv din închirierea trenurilor de călători de epocă, printre care şi Trenul Regal, și este acum în faliment. Administratorul judiciar, Gabriel Iorgulescu a refuzat să facă declarații în față camerei de filmat. Ne-a răspuns în schimb la mesaje și ne-a trimis un afiș pe care nu mai apare taraful.

Trenul a fost închiriat doar pentru transportul persoanelor de la gara Băneasa până la Gara Sinaia. Evenimentul la care faceţi referire are loc în Gara Sinaia. Deci în tren nu va fi taraf şi muzică lăutărească. Acesta este afişul pe care l-am primit ieri. După cum se poate observa, evenimentul va avea loc în Gara Sinaia şi nu în trenul regal”, a anunțat Gabriel Iorgulescu, administrator judiciar, pentru TVR.

O altă reacție vine din partea președintelui PNL Iași, Alexandru Muraru, care îl critică dur pe ministrul Transporturilor cu privire la evenimentele programate pe 1 Decembrie pentru care se foloseşte de Trenul Regal:

Preşedintele PNL Iaşi, Alexandru Muraru: Solicit ministrului Transporturilor să oprească blasfemia lăutărească din Trenul Regal, programată pentru 1 Decembrie

Întrebat dacă locul petrecerii specificat iniţial, în Trenul Regal, a fost schimbat în ultimele ore şi cum îşi explică diferenţa dintre cele două afişe, administratorul ne-a indicat să întrebăm firma care organizează evenimentul, Progressive Events. Și aceasta neagă acum că lăutarii vor cânta în trenul regal.

”- Pe afiş scrie Spriţ şi Lăutari, nume tarafului, locaţia Trenul Regal, un „eveniment mişto”. Sub regii României e taraful respectiv!
– De ce vrem să facem o ştire din treaba asta?
– Pentru că Trenul Regal este un simbol al istoriei române!
– Nu vreau să comentez decât într-un comunicat de presă, pe care îl voi face luni!” ne-a spus un reprezentant Progressive Events.

Trenul a fost comandat de Regele Ferdinand în 1926, în Italia. Trei din cele 5 vagoane au nume regale. Cu acest tren a fost trimis în exil Regele Mihai, iar mai apoi Nicolae Ceaşuşescu l-a folosit în interes de stat.

Anunțul inițial

Chiar dacă pe pagina de Facebook afișul pare a fi fost schimbat, pe site-ul pe care se vand biletele pagina dedicată prezentării evenimentului arăta, la ora difuzării știrii, afișul original, cu chipurile Regelui Ferdinand, Reginei Maria și cei doi lăutari.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite