Trenul ATI din Italia, unicat european. Germania, test covid gratuit săptămânal. Spitalele din Cehia și Slovacia cer ajutor internațional. Olanda prelungește restricțiile

9 martie 2021, 21:13

Italia tocmai a depășit un prag psihologic: 100.000 de morți de covid.

În ziua acestui trist bilanț, a început să circule prin întreaga țară un tren transformat în unitate ATI, unicat în Europa. E un spital pe șine, conceput pentru transferul pacienților între orașe și diminuarea presiunii puse asupra unităților medicale.

Întreaga peninsulă e în alertă sanitară, cu o singură excepție: Sardinia, prima și singura regiune italiană declarată „liberă de covid”. Și pentru a rămâne așa, autoritățile au hotărât să testeze orice nou venit.

Un program special de testare a fost declanșat și în Germania: fiecare cetățean are dreptul, din această săptămână, la câte o testare rapidă gratuită în farmacii, cabinete medicale sau centre speciale. Abia la început, proiectul pune ceva probleme.

Spitalele din Slovacia – țara cu rata cea mai mare a mortalității – și Cehia – cea mai mare rată de contaminare – nu mai fac față crizei sanitare. Praga și Bratislava cer ajutor extern pentru preluarea de pacienți și îl primesc deocamdată de la țările din jur.

Olanda, în schimb, a decis să prelungească până la sfârșitul lunii restricții foarte dure: interdicții de circulație după ora 9 seara sau limitarea vizitelor private la doar o persoană.

E copleșită de coronavirus și Estonia, țară cu doar 1,3 milioane de locuitori, care a ajuns să închidă pentru prima dată toate școlile, localurile și magazinele cu mărfuri neesențiale.

Sunt restricții legate de propagarea rapidă a variantei britanice de COVID, depistată în 98 la sută din toate probele analizate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite