Trei zile de doliu după atacul terorist de la metroul din Sankt Petersburg. Fotografii cu suspecți, apărute în presă

3 aprilie 2017, 15:18

Serviciile de urgenţă au intervenit imediat după ce s-a anunţat producerea unei explozii puternice în timp ce metroul circula prin tunel și se apropia de staţia Sennaya din Sankt Petersburg. Investigatorii, citați de BBC, spun că a fost cea mai bună decizie luată de conductor, care nu a oprit trenul până nu a ajuns în stație. Astfel a fost evitat un număr mai mare de victime, iar echipele de salvatori au intervenit mai ușor. Pe măsură ce fumul se degaja, realitatea devenea cruntă: existau morţi şi răniți. Rând pe rând au fost evacuate şi închise toate staţiile.

Comitetul federal pentru combaterea terorismului a confirmat că dispozitivul exploziv conţinea fragmente de şrapnel, ceea ce ar confirmă natura deliberată a actului criminal.

Sunt luate în calcul toate ipotezele, a spus președintele Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a promis că va face tot posibilul ca autorii să fie găsiți.

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin: “Luăm în calcul toate variantele, dar putem spune că este un act criminal, deliberat, cu caracter antirusesc (…). Agenţiile şi serviciile de securitate vor face tot posibilul să afle ce s-a întâmplat. Autorităţile municipale şi federale vor face tot ce este necesar pentru a ajuta familiile celor dispăruţi şi pe concetăţenii noştri care au fost răniți”.

Au fost sporite măsurile de securitate, inclusiv la Moscova.

Un martor a spus că o geantă în care s-ar fi aflat bomba a fost plasată de un bărbat. În presa rusă a fost publicată fotografia unui suspect. Până acum, atacul nu a fost revendicat.

(w500) Suspectul

ACTUALIZARE 23:30 Bărbatul căutat după ce a fost înregistrat pe camerele de supraveghere din metroul din Sankt Petersburg s-a predat. El a declarat însă că nu are nicio legătură cu atentatul.

ACTUALIZARE Ora de Știri Bilanțul a ajuns la 11 morți și 45 de răniți, anunță Comitetul național antiterorist. O parte din metrou și-a reluat activitatea.

În afară de fotografia suspectului care ar fi adus geanta cu bomba, a mai apărut în presa rusă o fotografie, cu un alt suspect: un bărbat cu geacă roșie, cu guler de blană și un fes albastru.

Comitetul național antiterorist și Procuratura generală fac un apel la presă să folosească numai informațiile oficiale, relatează Liviu Iurea.

Analistul Dan Dungaciu: „Vorbim de o potențialitate cecenă, cu care ne-a obișnuit până acum Federația Rusă. Dar, de data aceasta, putem vorbi cu o oarecare îndreptățire de o pistă cecenă combinată cu o pistă islamică sau cu pista ISIS. Pentru că în spațiul de luptă împotriva terorismului există, după populația arabă, pe locul al doilea, populația din zona Federației Ruse (…). Au două mobiluri să lovească în Federația Rusă: chestiunea cecenă și faptul că împotriva Federației Ruse a fost declanșat jihadul de către liderii ISIS”.

ACTUALIZARE Telejurnal 20:00 Și premierul Medvedev a spus că este vorba despre un atac terorist.

Sunt dați în urmărire generală doi bărbați. Presa sugerează o pistă islamistă, analizând modul în care este îmbrăcat suspectul din fotografia apărută în presă.

Deflagrația s-a produs când metroul era în tunel și a fost auzită de călătorii din două stații. De aceea s-a vehiculat inițial că au fost două explozii. Anchetatorii au precizat că a fost o singură explozie, a explicat corespondentul TVR Liviu Iurea.

ACTUALIZARE 19:40 Comisia de Investigaţii din Rusia a anunţat că a deschis dosar penal după explozia de la metroul din Sankt Petersburg, sub acuzaţia de act terorist, relatează Reuters.

Vor fi luate în considerare toate pistele în stabilirea cauzelor exploziei.

ACTUALIZARE Telejurnal ora 19:00 Liviu Iurea, corespondentul TVR în Federația Rusă, relatează: Autoritățile ruse confirmă că sunt 9 decese. 20 de oameni sunt internați în spital. Cifra de 50 de răniți a fost vehiculată pentru că mulți oameni au cerut ajutor și au primit pe loc îngrijiri medicale.

Procuratura generală nu a oferit detalii după ce a apărut fotografia presupusului atacator.

Au fost decretate trei zile de doliu în Sankt Petersburg.

ACTUALIZARE 18:00 Un bilanț recent arată că 9 oameni au murit și 20 au fost răniți în urma exploziei de la metroul din Sankt Petersburg.

ACTUALIZARE 17:35 Ministerul Afacerilor Externe a transmis condoleanţe familiilor victimelor exploziei produse la metroul din Sankt Petersburg. Mesajul a fost postat în limba engleză, pe contul oficial de Twitter al MAE:

Rugăciuni şi condoleanţe pentru familiile victimelor din Sankt Petersburg, Rusia”.

ACTUALIZARE 17:10 O altă bombă, nedetonată, a fost găsită în staţia de metrou Ploşciad Vosstania, după explozia produsă anterior, au precizat autorităţile ruse. Dispozitivul a fost dezamorsat de forţele de securitate ruse.

După ce iniţial s-a vorbit despre două explozii, autorităţile ruse au precizat, ulterior, că a fost o singură explozie care s-a produs în tunelul dintre două staţii, relatează agenţia DPA, citată de Agerpres.

(w500) Explozie l

ACTUALIZARE Telejurnal ora 17:00 Comitetul național antiterorist nu confirmă cele două explozii. Este vorba despre o singură explozie care a avut loc în stația de metrou Sennaya Ploshchad. Se pare că a fost vorba despre un dispozitiv exploziv încărcat cu cuie.

Metroul nu mai circulă. Au fost suplimentate alte mijloace de transport în comun, relatează corespondentul TVR Liviu Iurea. Geanta în care se afla dispozitivul explozibil a fost plasată în al treilea vagon. Procurorul general al Rusiei confirmă că este vorba despre un act terorist.

Românii din oraș sunt în siguranță, potrivit unor prime informații.

O moldoveancă de peste Prut a vorbit pentru Telejurnal despre drama de la metroul din Sankt Petersburg. În momentul exploziei, Daniela, care merge cu metroul zilnic, ajunsese deja la birou. A spus că, acum, toți oamenii se tem să mai circule cu metroul.

ACTUALIZARE 16:40 Este stare de urgență la Sankt Petersburg, au fost luate măsuri de securitate și pe aeroport. Numărul deceselor confirmate a ajuns la 12.

Explozia s-a produs la ora locală 14:40.

ACTUALIZARE 16:20 Ambasadorul României în Federația Rusă, Vasile Soare, a transmis, pe pagina sa de Facebook, un mesaj pentru românii din Sankt Petersburg.

ACTUALIZARE 16:11 Potrivit Comitetului pentru antiterorism, una dintre explozii a avut loc chiar în timp ce metroul mergea între Institutul Tehnologic și stația Sennaya.

ACTUALIZARE 16:00 Liviu Iurea, la Ediție Specială: Toate stațiile de metrou din Sankt Petersburg au fost închise. Oficial, sunt 50 de răniți. A fost confirmat și decesul a 10 persoane.

ACTUALIZARE 15:45 Explozia a avut loc acum 50 de minute, transmite în Ediție specială corespondentul TVR Liviu Iurea, care citează comisia de anchetă.

Inițial s-a vorbit de două explozii, la două stații de metrou. Ulterior, comitetul de anchetă a spus că este vorba despre o singură explozie. S-a confirmat decesul a 10 persoane. 30 de oameni au fost răniți.

Președintele rus, Vladimir Putin, care se află în oraș, a declarat că sunt luate în calcul toate ipotezele, inclusiv că ar putea fi vorba despre un atac terorist. Liderul de la Kremlin a promis că va face tot posibilul ca autorii să fie găsiți.

Ultimele informații arată că dispozitivul exploziv  a fost plasat într-un vagon de metrou care circula prin stația Sennaya Ploshchad. Dispozitivul era într-o geantă care a fost lăsată într-unul dintre vagoane.

Hari Bucur Marcu, expert în securitate, consideră că este un atac de natură teroristă.

ACTUALIZARE 15:40 Potrivit Reuters, este vorba despre două explozii produse în două stații de metrou. Deflagrațiile  au avut loc în două garnituri de metrou.

O explozie s-a produs, luni, la metroul din Sankt Petersburg, în statia Sennaya Ploshchad. Fumul a umplut mare parte din spațiu.

Potrivit agenției de presă Tass, cel puțin 10 oameni au murit. Sunt și persoane rănite, însă nu se cunoaște numărul lor.

Șapte stații de metrou au fost închise. Echipele de intervenție au sosit de urgență.

Potrivit Tass, ar fi vorba despre un dispozitiv exploziv artizanal. Interfax a relatat că dispozitivul era umplut cu șrapnel.

Președintele rus, Valdimir Putin, este în Sankt Petersburg și a fost informat despre explozie. Vladimir Putin a transmis condoleanțe familiilor îndoliate.

Vladimir Putin urma să se întâlnească în Sankt Petersburg cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukașenko.

Life News a publicat o fotografie cu uşa unei garnituri de metrou care a fost distrusă de explozie şi o altă fotografie cu persoane rănite, întinse pe peron.

Rusia a fost ţinta a numeroase atentate în ultimii ani. Statul Islamic, care apelează la militanţi ceceni, a ameninţat că va organiza atacuri împotriva intereselor ruseşti ca răzbunare pentru implicarea în războiul din Siria.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite