Trei zile de alegeri în Rusia pentru componenţa Dumei de Stat. Candidat ecologist: "Toţi ştiu că, indiferent cum votezi, câştigă în final partidul care trebuie". O corespondență de la Liviu Iurea

Timp de 3 zile, ruşii au votat noua componenţă a Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului. Nu sunt prea multe aşteptări în privinţa unei schimbări, în condiţiile în care opoziţia reală a fost împiedicată să participe la alegeri. Cum a decurs votul duminică, vedeţi într-un reportaj al corespondentului TVR în Federaţia Rusă, Liviu Iurea.

19 Septembrie 2021, 21:19 |
A treia și ultima zi de vot la alegerile din Rusia
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

- Bună ziua, Elvira Vasilievna. Votaţi astăzi?

- Bună ziua. Sigur că da, vă rog intraţi.

Și la nivel regional, autoritățile au făcut tot posilul ca oamenii să voteze chiar și în localitățile greu accesibile. Vârstnicii au cerut urna mobilă acasă, pentru că le era greu să se deplaseze.

Evdokia, localnică din Buryatia: "Am votat pentru adevăr şi stabilitate. Da, sunt şi neajunsuri, dar asta e viața, ce să facem?".

În orașe, gradul de mobilizare a fost mai mare. Observatorii independenți semnalează că guvernul practic îi obligă pe angajații la stat să voteze, pentru a asigura victoria partidului pro-Kremlin.

Liviu Iurea, corespondent TVR: "Pentru a stimula prezența la urne, scrutinul a fost organizat pentru o perioadă de 3 zile. S-a introdus și votul on-line, pentru că mulți preferă să voteze de acasă. Kremlinul are nevoie de o reconfirmare a actualei configurații din Duma de Stat, unde Partidul Rusia Unită să aibă controlul absolut asupra deciziilor politice".

Opoziția reală din Rusia a fost desființată. Fără acces la presă și împiedicați să își facă inclusiv campanie, candidații care se opun politicii lui Putin nu au reușit să își facă mulți simpatizanți în rândul electoratului.

Evghenia Stulova, consultant politic: "Oamenii au obosit din cauza pandemiei COVID. Nu sunt ostili. Manifestă o atitudine destul de liniştită. La ora actuală, alegătorul este într-un fel frustrat. Vrea să înţeleagă cum să trăiască mai departe, într-o realitate care pentru el este nouă".

Anatolii Batashev candidează pe liste uninominale, din partea unui partid ecologist. Este puțin probabil să intre în Duma de Stat, însă este mulțumit că a reușit să atragă atenția oamenilor asupra problemelor legate de mediu.

Anatolii Batashev, candidat "Alternativa Verde": "În Rusia, oamenii sunt dezamăgiţi. Ei nu se aşteaptă la mari schimbări de la aceste alegeri. Toţi ştiu că, indiferent cum votezi, câştigă în final partidul care trebuie. Cu toate acestea, oamenii vin la vot. În societate există o cerere ca în Duma să apară şi oameni noi".

După închiderea urnelor și anunțarea primelor rezultate, vom afla dacă în noua Dumă de Stat vor intra și alte partide în afara celor 4 care dețin monopolul deciziilor politice de foarte mulți ani.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 13°C 19°C
CLUJ 13°C 15°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 16°C 17°C
BRASOV 13°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI