Trei săptămâni de la lansarea telefonului copilului. Mădălina Turza, consilier de stat: Deja s-au deschis numeroase anchete penale în urma apelurilor. Avem în momentul de față peste 1700 de cazuri în lucru

119 este numărul unic național pentru copii victime ale violențelor sau abuzurilor de orice fel, înființat la începutul lunii ianuarie. Invitații Roxanei Zamfirescu la #TemaZilei, Mădălina Turza, consilier de stat, și Mihai Copăceanu, psiholog, au vorbit despre cazurile de violență asupra copiilor, care au crescut mai ales în această perioadă pandemică.

28 Ianuarie 2022, 23:16 (actualizat 29 Ianuarie 2022, 08:48) Știrile TVR |

Apelul este gratuit din orice rețea fixă sau mobilă și funcționează 24 de ore din 24.

Apelurile sunt preluate de consilieri specilizati în asistență socială și protecția copilului. Aceștia anunță mai departe, dacă este cazul, servicul de urgență 112 pentru a veni în spijinul minorilor.

Aplicația a fost realizată de STS, la propunerea Guvernului României.

Serviciul, lansat sub numele de DIN GRIJĂ PENTRU COPII, a înregistrat până acum peste 9000 de apeluri, dintre care 6000 au verifcat dacă linia funcționează și cine răspunde.

Mădălina Turza, consilier de stat, Cancelaria prim ministrului: Avem câteva mii de apeluri care au semnalat situații mai mult sau mai puțin grave ale copiilor. Și ele, de regulă, au legătură cu abuzul fizic. În cea mai mare parte au fost adulți care au semnalat cazuri legate de copii, fie că au fost rude, bunici, profesori, vecini sau pur și simplu cetățeni de pe stradă sau reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale. Dar avem și copii care au sunat, într-un număr destul de mare, peste vârsta de 10-11 ani, copii puțin mai mari care au reușit să afle despre acest număr și s-au adresat cu diferite situații, de la bullying în școală, până la situații de neînțelegere și violență domestică și chiar la situații mult mai grave precum abuz, abuz sexual în familie și chiar exploatare.

Dar din totalul apelurilor, peste 1700 au fișe deschise și sunt în derulare anchete sociale, monitorizări, intervenții și servicii de consiliere.

Mădălina Turza, consilier de stat, Cancelaria prim ministrului: Deja s-au deschis numeroase anchete penale în urma apelurilor. În această perioadă de trei săptămâni, echipele mobile din țară, din toate județele, s-au deplasat în peste 80 de misiuni, s-au dus la fața locului în timp real, ca să salveze copiii din diferite situații. În multe dintre aceste misiuni s-au deschis și dosare penale. Unele dintre cazuri s-au derulat în familie, în comunitate, altele la școală. Avem în momentul de față peste 1700 de cazuri în lucru, deci la care specialiștii din direcțiile de protecția copilului în momentul de față lucrează la soluționarea lor: au intrat copii în program de consiliere, familiile sunt monitorizate, anumiți copii sunt luați cu măsură de protecție, pentru unii s-au deschis dosare penale.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 27°C 25°C
CONSTANTA 18°C 24°C
CRAIOVA 29°C 30°C
BRASOV 24°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI