Trei români au murit în Bulgaria, într-un accident rutier. Cinci răniți români au fost aduși în țară de patru elicoptere SMURD

6 august 2022, 12:05

O femeie în stare de șoc plânge și își caută colega. După impact, pe șosea este o liniște apăsătoare. Autocarul în care erau 26 de persoane, majoritatea români, s-a izbit de o mașină parcată pe marginea drumului. Pasagerii săi abia coborâseră din vehicul și așa au scăpat cu viață.

Tuni Taner, martor: Drumul este foarte prost. Nu vezi ce e în faţă. Înţelegeţi? Drumul este foarte îngust. Am venit aici în jurul orei 02.00 , azi-noapte, şi am văzut ce vedeţi şi dvs.

Autocarul era înmatriculat la noi în țară și se întorcea de la Istanbul.

Accidentul s-a produs în jurul orei 01.30, între satul Kutsina şi Polikraishte, în regiunea Veliko Tarnovo.

Radu Filip, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe: În urma acestui accident, 4 persoane au decedat, 3 fiind cetăţeni români şi un al patrulea cetăţean străin. Alte persoane sunt rănite. Au fost transportate la o unitate medicală din zonă, iar ancheta autorităţilor bulgare cu privire la accident este în desfăşurare.

VEZI și Cei 5 români aduși în țară cu elicoptere SMURD au multiple traumatisme și fracturi. Starea lor este stabilă

Presa bulgară spune că autocarul a ratat un viraj și a lovit o mașină oprită, înmatriculată în Veliko Tarnovo. Autocarul s-a izbit apoi cu partea dreapta și de un copac de pe marginea drumului.

Iliyan Blagoev, purtător de cuvânt Parchetul Veliko Tarnovo:Erau 26 de persoane în autobuz, 24 de pasageri şi doi şoferi: un român şi un turc.

Procuratura din Veliko Tarnovo anchetează circumstanțele în care s-a produs accidentul. Primul pas a fost testul de alcoolemie al celor doi șoferi, care a fost negativ.

Reprezentanții firmei care deține autocarul nu au dorit să facă vreun comentariu. Potrivit lor, mașina era în regulă din punct de vedere tehnic, a precizat Marius Popescu, jurnalist TVR, pentru Ora de știri.

Ceilalți români implicați în accident au fost audiați de poliție și primesc asistență consulară.

VEZI și MAE: Zece pasageri români din autocarul implicat în accidentul rutier din Bulgaria au intrat sâmbătă seară în țară. Al doilea șofer al autocarului, cetățean român, a fost audiat în calitate de martor și va reveni în România

Potrivit datelor din presa bulgară, agenția națională pentru securitatea drumurilor ar fi descoperit probleme legate de infrastructură în zona unde s-a produs accidentul.

_______________________________________________________________

UPDATE 9 – Al cincilea și ultimul pacient, care este adus din Bulgaria, este un barbat, de 59 ani, cu policontuzii.

UPDATE 8 – Al patrulea pacient este un bărbat de 37 de ani cu traumatism cranio cerebral, diferite plăgi și hemotorax.

Până la acest moment, 3 pacienți români au ajuns la Spitalul Clinic de Urgență București- Floreasca cu aeronave SMURD, aflate în dotarea IGAV. Pe tot parcursul zborului, pacienții au fost asistați medical de către echipaje medicale din cadrul UPU SMURD București, Craiova și Constanța.

UPDATE 7 – A treia pacientă adusă de un elicopter SMURD, din Bulgaria, este tot o femeie, 34 de ani, cu traumatism cranio cerebral și fractură de membru inferior drept.

UPDATE 6 – A doua pacientă ajunsă în țară este o femeie, de 54 de ani, cu traumatism cranio cerebral acut si traumatism toraco-lombar și de bazin

UPDATE 5 – Trei elicoptere sunt în zbor și vor sosi unul după celălalt, la București. Sunt două femei în primele două transporturi aeriene SMURD.

UPDATE 4A decolat și al doilea elicopter, care va ajunge în 45 de minute la București. Prima pacientă a ajuns la București, la 14.50, și a fost preluată, de pe stadionul Dinamo, și transportată la Spitalul de Urgență Floreasca. Ea are politraumatisme și contuzii, în urma accidentului. Elicopterul se va întoarce în Bulgaria, pentru a prelua un alt pacient.

 


UPDATE 3 – Primul pacient pregătit pentru transport este o femeie, de 36 de ani, cu politraumatism. Este în elicopter, se așteaptă acceptul de decolare cu ea spre România. Acceptul a venit, pacienta fiind așteptată în România în jurul orei 14, 45. Elicopterul va ateriza pe Stadionul Dinamo.

UPDATE 2 – Patru persoane, între care trei cetăţeni români, au murit şi alte nouă persoane au fost rănite în accidentul rutier care a avut loc în Bulgaria, a informat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe.

MAE precizează că Ambasada României la Sofia a fost notificată pe telefonul de urgenţă de către un cetăţean român cu privire la un accident rutier grav produs sâmbătă, în zona Veliko Tarnovo, în care a fost implicat un autocar înmatriculat în România, care transporta 26 de pasageri (cetăţeni români şi cetăţeni străini).

În acest context, reprezentanţii misiunii diplomatice au întreprins demersuri, în regim de urgenţă, pe lângă autorităţile bulgare pentru informaţii oficiale suplimentare cu privire la identitatea, cetăţenia şi starea de sănătate a persoanelor afectate, precum şi circumstanţele producerii accidentului.

Autorităţile competente bulgare au informat, de asemenea, că procesul de identificare a tuturor victimelor este încă în desfăşurare.

UPDATE 1 – În urma evaluării medicale realizate de către echipa medicală din România la unitatea spitalicească din Bulgaria s-a decis transferul a 5 pacienți români la Spitalul Clinic de Urgență București – Floreasca, în vederea continuării îngrijirilor medicale care se impun acestora.

Transferul pacienților români se va realiza cu  elicoptere SMURD aflate în dotarea IGAv.

În urma evaluării medicale realizate de către echipa medicală din România la unitatea spitalicească din Bulgaria s-a decis transferul a 5 pacienți români la Spitalul Clinic de Urgență București – Floreasca, în vederea continuării îngrijirilor medicale care se impun acestora.
Transferul pacienților români se va realiza cu  elicoptere SMURD aflate în dotarea IGAv.

Potrivit şefului DSU, Raed Arafat, „Toţi vor veni la Spitalul Floreasca, care a fost înştiinţat şi este pregătit să îi primească”

Premierul Nicolae Ciucă a transmis condoleanțe familiilor românilor decedați și anunță intervenție de urgență pentru aducerea acasă a răniților.

Citește și: Accident români, în Bulgaria – Premierul Ciucă anunță intervenție de urgență ”pentru a-i ajuta pe românii răniţi şi a le asigura cea mai buna îngrijire medicală”

–––

Accidentul s-a produs între satul Kutsina şi Polikraishte ( Regiunea Veliko Tarnovo).

Conform datelor preliminare, din cei 25 de pasageri de naționalitate română și turcă, 9 sunt internați într-o unitate spitalicească din Bulgaria. În urma tragicului eveniment, 4 români au fost declarați decedați.

Autocarul cu 25 de pasageri, se îndrepta spre România, venind de la Istanbul, scrie presa de la Sofia. Vehiculul s-a ciocnit cu un automobil înregistrat în Olanda, parcat pe marginea drumului. Pasagerii şi şoferul acestuia tocmai ieşiseră din maşină şi au supravieţuit.

La nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență s-a decis trimiterea unui elicopter SMURD, de la Punctul de Operare Aeromedicală București care s-a deplasat în Bulgaria cu o echipă medicală din cadrul Spitalului Clinic de Urgență București – Floreasca în vederea evaluării și planificării unei eventuale preluări și transport de pacienți către România.

Raed Arafat a declarat la TVR INFO că ”s-a luat decizia aducerii în România a pacienților din Bulgaria. Unii dintre ei au leziuni serioaase, iar medicul a decis aducerea lor în România. Consulul României în Bulgaria este la fața locului. pacienții vor fi aduși cu elicopterele, primul ajungând deja în acaestă dimineață și va mai veni cel puțin unul, de la Craiova

Totodată, în funcție de evoluția situației, alte 3 elicoptere sunt pregătite pentru a fi trimise în Bulgaria, în scopul evacuării pacienților români.

De asemenea, consulul României in Bulgaria se află la unitatea spitalicească unde sunt internați pacienții români.

La acest moment, echipa medicală din România evaluează din punct de vedere medical starea pacienților, alături de echipa medicală bulgară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite