Trei poeţi au fost arestaţi la Moscova, după ce au citit un text împotriva războiului din Ucraina

Egor Ștovba unul dintre cei trei arestați
Egor Ștovba unul dintre cei trei arestați
29 septembrie 2022, 02:01

Potrivit ONG-ului specializat OVD-Info, Artiom Kamardin, Egor Ştovba şi Nikolai Daineko au fost arestaţi preventiv pentru două luni.

Potrivit acestei surse, cei trei sunt suspectaţi într-o anchetă deschisă pentru „incitare la ură cu ameninţarea folosirii violenţei”. Dacă vor fi inculpaţi, riscă până la şase ani de închisoare deoarece autorităţile ruse reprimă în prezent criticile la adresa conflictului din Ucraina.

Duminică, Kamardin, Ştovba şi Daineko au participat la o lectură în faţa statuii poetului Vladimir Maiakovski din centrul Moscovei, un loc în care intelectualii disidenţi se adunau în perioada sovietică.

La începutul lecturii, un bărbat susţine că este vorba de o acţiune împotriva mobilizării militare anunţate de autorităţi, conform unei înregistrări video a evenimentului publicate pe canalul Youtube de opoziţie „Mos Picket”.

„Vă amintiţi cum îi numeam pe teroriştii din Doneţk şi Lugansk acum opt ani? Miliţieni”, spune Artiom, după care recită una din poeziile sale, intitulată „Omoară-mă, miliţianule!, care se încheie cu „Glorie Rusiei Kievene! Noua Rusie, la dracu de tine!”- referiri la statul medieval care cuprindea parţial Ucraina şi Rusia, precum şi la proiectul imperialist al Noii Rusii care urmăreşte crearea unui teritoriu rusesc în sudul şi estul Ucrainei.

Luni, Artiom Kamardin a fost arestat în timpul unei percheziţii la domiciliu. Potrivit avocatului său Leonid Solovev, citat de presa independentă rusă, el susţine că a fost bătut şi violat cu o ganteră în timpul arestării.

Canalul Telegram 112, apropiat de forţele de ordine din Rusia, a publicat un filmuleţ în care tânărul îşi cere scuze în genunchi.

În timpul unui discurs în instanţă miercuri seară, filmat de media independentă SOTA, Artiom Kamardin a afirmat că aceste scuze au fost obţinute „sub tortură”. La audiere, acesta a apărut cu urme şi un bandaj pe faţă.

Nikolai Daineko a fost arestat duminică în timpul lecturilor şi amendat pentru „manifestaţie neautorizată”. El a fost eliberat şi arestat din nou luni, potrivit OVD-Info.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite