MOLDOVA AZI

Trei ofițeri din republica Moldova sunt acuzați că au aderat la o structură paramilitară separatistă din Ucraina

Trei ofiţeri din Republica Moldova, care au participat la razboiul de pe Nistru, sunt acuzaţi că au încălcat grav legea aderand la o structură paramilitară separatistă din Ucraina. Veteranii Asociației Tiras-Tighina susţin că cei trei foşti ofiţeri sunt acum în Republica Moldova şi reprezintă un pericol pentru securitatea țării.

21 Februarie 2020, 17:14 |

Generalul-maior de poliție Victor Catan, fost ministru de Interne, a vorbit pentru prima dată despre aceşti ofiţeri în urmă cu două săptămâni în platoul TVR Moldova. Potrivit lui, cei trei militari suspectați au participat în războiul de pe Nistru.

VICTOR CATAN, fost ministru de Interne:  Acum ar face parte dintr-o structură căzăcească din Ucraina şi au primit gradul de general. Reprezentanţii Asociației Tiras-Tighina au prezentat astăzi aşa-zise dovezi într-o conferinţă de presă. Ei au adus fotografii şi documente.

VASILE COSTIUC, membru Democraţia Acasă: "Vasile Severin, Andrei Vatamaniuc, Mihail Garabovschi, apar în niște poze. La prima vedere nu s-ar întâmpla nimic dacă nu ar fi gradele de general de pe umerii acestor ofițeri. Grade de generali ruseşti căzăcești ucrainene deasupra uniformei statului Republica Moldova."

Ministerul Afacerilor Interne confirmă ilegalitatea comisă de cei trei veterani. Într-un răspuns pentru TVR MOLDOVA, ministerul califică acțiunile drept provocatoare şi nu vor fi tolerate:  "MAI nu a acordat asemenea grade, iar gradele pe care ei le dețin nu corespund cu uniformelor pe care le dețin, sunt acțiuni care contravin legii. Nu vom accepta astfel de acțiuni provocatoare. Ne-am autosesizat și vom examina sub toate aspectele acest caz!"

Potrivit Asociaţiei Tiras-Tighina, organizația paramilitară din care fac parte cei trei foşti din Republica Moldova este finanțată de Rusia și a organizat acțiuni de destabilizare în zonele de conflict ucrainene.

VASILE COSTIUC, membru Democraţia Acasă:  "Sunt oameni care au luptat cu arma în mână la Nistru şi acum au depun jurământ credinţă unei organizații străine şi acum vă spun care organizație, Ucrainascaia Reiestrovoie Kazatstvo. Din datele noastre am luat legătura cu cei de la Kiev că această organizație este finanțată de Federația Rusă pentru a destabiliza situația din Ucraina."

Doi dintre aceşti militari suspectaţi au fost decorați de către fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti dar şi de către actualul președinte Igor Dodon. Ei au primit medalii pentru îndeplinirea ireproșabilă a datoriei de serviciu - în 2012 "Meritul Militar" şi în 2017, ordinul "Credință Patriei". Militarii mai fac parte şi dintr-o organizație afiliată Partidului Socialiștilor, care a transmis mai multe mesaje anti-românești în campania pentru prezidențiale din 2016.

ANATOLIE CARAMAN, veteran, Asociația Tiras-Tighina:  "Este o organizație foarte periculoasă pentru Republica Moldova. Uniunea ofiţerilor din Republica Moldova chemați de Partidul Socialiștilor deci ei fac parte de acolo şi aici sus sunt datele lor mai departe ce vedem aici cu ce se ocupă ei şi ei scriu "Jandarmul român nu ne va fi stăpân" şi un şir de mesaje la adresa patriei mamă România. Iată ce se petrece în această organizaţie, cât este de radicală şi extremistă."

Asociația veteranilor cere ca autoritățile din Republica Moldova să se autosesizeze şi să ceară explicații autorităților din Ucraina şi din Federaţia Rusă.

ANATOL PETRICI, veteran, avocat:  "În aşa cazuri, potrivit dreptului internațional, Republica Moldova este important să îi cheme la explicaţii pe ambasadorul Ucrainei şi să ceară explicații de ce structurile militare din Ucraine conferă grade militare la persoane din Republica Moldova, dacă ţine de căzăcime din Ucraina. Dacă ţine de căzăcimea din Federația Rusă, trebuie chemat ambasadorul din Federația Rusă, dar sunt sigur că aşa explicaţii nu se va întâmpla".

Veteranii susţin că foştii ofiţeri ridicaţi la gradul de general de către structurile separatiste din Ucraina s-ar afla în Republica Moldova, iar autoritățile ar trebui să îi monitorizeze atent. Potrivit surselor, ei ar încerca crearea unor structurii paramilitare căzăcești şi pe teritoriul Republicii Moldova, fapt interzis de lege încă din anul 2010.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 4°C
IASI 2°C 3°C
CLUJ 0°C -1°C
CONSTANTA 4°C 2°C
CRAIOVA 4°C 4°C
BRASOV -2°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI