Trei oameni au murit şi 26 au fost răniţi după ce rușii au atacat cu drone orașul ucrainean Odesa. La Bahmut, armata ucraineană a pătruns mai bine de un kilometru pe teritoriul ocupat de ruși

10 iunie 2023, 11:40

ACTUALIZARE Un nou raid cu drone și rachete a fost lansat de Rusia asupra orașelor ucrainene Harkov, Poltava și Odesa, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Rușii au lansat rachete balistice Iskender și drone de producție iraniană.

Cele mai multe proiectile au fost distruse de apărarea antiaeriană ucraineană.

La Odesa însă, resturile de drone au căzut peste blocurile de locuințe și au ucis 3 persoane. 26 au fost rănite.

Acolo este apartamentul meu… Acolo… Totul este distrus… Totul…

Am auzit exploziile. Stăteam pe hol, între doi pereţi. Totul s-a întâmplat foarte repede, au fost multe explozii. Am auzit dronele zburând. Tot balconul apartamentului a fost distrus, geamurile s-au spart şi toate florile au căzut. Slavă Domnului că nu am fost rănită.

Consecințele atacului nocturn au fost mai vizibile la lumina zilei – apartamentele arse, balcoane distruse și oameni rămași pe drumuri.

Nu am auzit sirenele aeriene pentru că eram cu căştile pe urechi. Apoi, însă, am auzit o dronă care zbura şI o explozie.

Tot în regiunea Odesa, apar tot mai multe resturi ale dezastrului ecologic produs de detonarea barajului de la Nova Kahovka. Autoritățile încearcă să răspundă cât mai eficient amenințării pentru mediul înconjurător.

Deja, oficialii locali au spus că în regiunea Odesa au fost observate și mine sau resturi ale caselor aduse de dezastrul de pe Nipru.

Oleg Brindak, viceprimarul Odesei: Acest dezastru ecologic afectează o mare parte a teritoriului Ucrainei, iar regiunea Odesa nu face excepţie. În primul rând, afectează alimentarea cu apă şi marea. Este un dezastru ecologic. În acest moment, în mare nu se poate intra, este murdară. Este o provocare pentru toţi locuitorii Odesei. De fapt, considerăm că este un genocid ecologic.

Pe de altă parte, forțele ucrainene și-au continuat ofensiva în regiunea Bahmut, a anunțat astăzi un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Kiev. Potrivit oficialului ucrainean, armata Kievului a avansat aproape un kilometru și jumătate în mai multe regiuni ale frontului.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că intenționează să discute la telefon cu Vladimir Putin, pentru a-i cere să își retragă trupele din Ucraina.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei:Intenţionez să vorbesc cu el (Putin) din nou, la un moment dat, în viitor, dar trebuie să fie clar în toate aceste conversaţii că există o singură condiţie pentru negocierile corecte între Rusia şi Ucraina, iar această condiţie este ca Rusia să îşi retragă trupele. Acest lucru trebuie înţeles.

La Kiev a ajuns în vizită și premierul Canadei, Justin Trudeau, pentru a-și demonstra sprijinul față de Ucraina. Canada are una dintre cele mai mari comunități de emigranți ucraineni din lume și este una dintre țările care a acordat ajutor militar important Ucrainei după invazia rusească.

ACTUALIZARE Rămăşiţe de la o dronă rusă de atac doborâtă de apărarea antiaeriană au lovit o clădire rezidenţială cu mai multe etaje şi au declanşat un incendiu, a scris comandamentul operaţional al armatei ucrainene pe Facebook.

Trei civili au murit în incendiu şi alte 26 de persoane au fost rănite.

Într-un comunicat separat, forţele ucrainene au anunţat că Rusia a lansat în timpul nopţii 35 de drone şi opt rachete asupra Ucrainei. Douăzeci de drone iraniene Shahed şi două rachete balistice au fost doborâte, se precizează în comunicat.

În afară de Odesa, atacuri ruse au avut loc împotriva unor ţinte în regiunea Poltava şi la Harkov.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite