Trei morţi şi mai mulţi răniţi în urma atacului asupra unui hotel frecventat de oameni de afaceri chinezi din Kabul

Kabul
Kabul
12 decembrie 2022, 17:01

Potrivit talibanilor, trei dintre atacatori au fost ucişi şi doi cetăţeni străini au fost răniţi, în timp ce un spital a anunţat trei morţi şi 18 răniţi.

ONG-ul Emergency, care administrează un spital din Kabul unde au fost transportate victimele, a scris într-un tweet că a primit „21 de răniţi” şi „trei erau deja morţi” la sosirea lor la spital, fără a preciza dacă este vorba de atacatori.

 

 

Atacul comis împotriva hotelului, situat într-una dintre principalele zone comerciale ale capitalei afgane, a luat sfârşit cu „moartea a trei atacatori”, a anunţat la rândul său purtătorul de cuvânt al talibanilor Zabihullah Mujahid. „Toţi clienţii hotelului au fost salvaţi şi niciun cetăţean străini nu a fost ucis. Doar doi clienţi străini au fost răniţi atunci când au sărit de la etajul superior” al clădirii, a adăugat Mujahid.

Un purtător de cuvânt al poliţiei din Kabul a confirmat că „trei atacatori au fost ucişi la faţa locului şi că un suspect a fost arestat”, atribuind atacul unor „elemente răuvoitoare”.

În înregistrări video postate pe reţele sociale se pot vedea flăcări la primul etaj şi persoane cazate în hotel repezindu-se spre ferestre.

Mai mulţi martori au declarat că au auzit cel puţin cinci explozii şi mai multe focuri de armă.

Atacul a avut loc la hotelul Longan din Kabul, un complex cu mai multe etaje apreciat de oameni de afaceri chinezi, care vin în număr tot mai mare în Afganistan după ce talibanii au revenit la putere.

Beijingul nu a recunoscut în mod oficial guvernul taliban, însă China, care are o frontieră comună de 76 de kilometri cu Afganistanul, este una dintre ţările care au menţinut aici o prezenţă diplomatică.

China nutreşte de mai multă vreme temerea că Afganistanul ar putea deveni un punct de pornire pentru minoritatea uigură care vine din extrem de sensibila regiune chineză frontalieră Xinjiang.

 

 

Talibanii au promis că Afganistanul nu va fi utilizat drept bază de militanţii uiguri. În schimb, China le-a oferit susţinere economică şi investiţii pentru reconstrucţia ţării.

Menţinerea stabilităţii în Afganistan, după 20 de ani de război cu americanii şi forţele NATO, este principala preocupare a Beijingului, care caută să îşi securizeze frontierele şi investiţiile strategice în Pakistan, vecinul comun al celor două ţări.

De asemenea, talibanii contează pe China pentru a transforma unul dintre cele mai mari zăcăminte de cupru din lume în uzină minieră, o exploatare care ar fi preţioasă pentru redresarea Afganistanului, în căutare de bani şi lovit de sancţiuni economice internaţionale.

Chiar dacă ea deţine drepturile asupra unor mari proiecte în Afganistan, inclusiv asupra minei de cupru din Mes Aynak, în provincia Logar (est), China nu a făcut să avanseze niciunul dintre aceste proiecte.

Talibanii afirmă că au îmbunătăţit securitatea în ţară după ce au revenit la putere în august 2021, însă numeroase atentate cu bombă au fost comise în ultimele luni, revendicate în general de ramura locală a grupării jihadiste Stat Islamic (SI-K).

Nu este pentru prima dată când sunt vizaţi cetăţeni străini. Pe 2 decembrie, un agent de securitate a fost rănit cu focuri de armă trase asupra ambasadei Pakistanului la Kabul. Gruparea SI a revendicat atacul, confirmând că a fost vizat şeful misiunii.

De asemenea, doi angajaţi ai ambasadei ruse la Kabul şi patru afgani au fost răniţi pe 5 septembrie lângă clădire, într-un atentat sinucigaş revendicat tot de SI-K. Acela a fost primul atac împotriva unei reprezentanţe diplomatice după revenirea talibanilor la putere.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite