Trei luni de amânare la plata utilităților. Ce prevede o lege votată de Camera Deputaților, for decizional

4 aprilie 2020, 20:16

De amânare vor putea beneficia persoanele fizice afectate direct sau indirect de măsurile impuse de autorităţi pe perioada stării de urgenţă, dar și firmele care și-au întrerupt activitatea sau cărora le-au scăzut veniturile ori încasările cu minimum 15%.

Sunt vizate serviciile de apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice şi de internet, cablu TV, cu excepţia serviciilor de voce şi date mobile.

După cele 3 luni de suspendare a plăților, beneficiarii vor achita sumele acumulate eşalonat, pe o perioadă de 12 luni, fără dobânzi sau penalităţi de întârziere.

Reprezentanții asociațiilor de proprietari atrag atenția că legea nu spune clar în ce condiții pot fi cerute amânările și că mai simplu ar fi fost să se prelungească perioada de grație la 90 de zile.

În cazul amânării plății CAS, există o condiție suplimentară impusă companiilor, și anume să își păstreze angajații timp de un an.

PNL a criticat proiectul și a anunțat că îl va ataca la CCR.

Ministerul Finanţelor va pune la dispoziţia furnizorilor de utilităţi credite de trezorerie cu dobândă zero pentru o perioadă de până la 18 luni și va garanta linii de creditare pentru furnizorii afectaţi de aceste măsuri.

Camera Deputaţilor este for decizional pe acest proiect.

Alte două legi aprobate de deputați permit amânarea ratelor bancare și plata șomajului tehnic.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite