Trei elevi au fost depistaţi cu meningococ la liceul „Gheorghe Lazăr” din Capitală. Niciunul nu a intrat în contact cu eleva care a murit săptămâna trecută

24 aprilie 2019, 19:46

După decesul elevei diagnosticată cu meningită la liceul „Gheorghe Lazăr” din Capitală, Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București a testat 61 de elevi și 10 profesori. Unul dintre copii este sub tratament după ce a fost testat pozitiv.

După analizele de laborator, elevul a fost retestat cu exudat nazofaringian. Medicii au stabilit că este purtător al tulpinei care provoacă meningita, așa că i-au administrat tratamentul necesar, la Institutul „Matei Balş”.

Este al treilea caz confirmat printre elevii Colegiului „Gheorghe Lazăr” din București.

Marți, alți doi elevi au fost depistați pozitiv, dar sunt clinic sănătoși. Și ei au primit tratament, pentru că există riscul de a-i îmbolnăvi pe alții.

Decesul de săptămâna trecută ale unei fete bolnave de la liceul „Gheorghe Lazăr”, dar și moartea unei adolescente din Vaslui au pus pe jar părinții, care dezbat intens problema pe rețelele de socializare.

Mulți caută în farmacii vaccinul, care nu e disponibil în România.

Medicii spun că părinții ar trebui să fie atenți la simptomele care prevestesc infecția cu virusul meninigitei în cazul copiilor. Cele mai frecvente sunt durerile puternice de cap, însoţite de febră ridicată, intoleranță la lumină și zgomot, gâtul rigid și o stare generală de rău.

Infecția meningococică afectează cel mai des adolescenţii și tinerii, în intervalul dintre sfârșitul iernii și începutul primăverii.

În România, se înregistrează în fiecare an câteva zeci de cazuri. Cea mai recentă statistică, din 2017, arată că au fost 63 de îmbolnăviri și 13 decese.

Schema de vaccinare națională nu include și imunizarea împotriva meningitei. Vaccinul este disponibil în două variante, însă doar unul se găsește în farmaciile de la noi. Acoperă numai 40% din patologie. Al doilea tip de vaccin, cu o acoperire mai largă, nu se găsește în România.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite