Trei decese din cauza virusului West Nile, în România. Medic: Nu există un tratament specific împotriva acestui virus

18 august 2023, 22:03

De la înţepăturile de ţânţari, 7 români trecuţi de 50 de ani au fost confirmaţi cu infecţia cauzată de virusul West Nile.

Trei dintre pacienţi au murit din cauza complicaţiilor, în judeţele Satu Mare, Ilfov și Dolj.

Numărul deceselor s-a triplat de la ultima raportare. Cele mai multe cazuri sunt diagnosticate când ajung la spital cu meningită sau meningo-encefalită cauzată de virusul West Nile.

Vârstnicii sau cei cu boli cronice fac, de obicei, forme grave.

Dr. ŞTEFAN LAZĂR, medic infecţionist, spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş” Bucureşti: Nu există un tratament specific împotriva acestui virus. Cazurile extreme sunt şi extrem de greu de tratat. Dacă avem un număr de 10 cazuri diagnosticate, să fim siguri că, în arealul respectiv, au fost undeva de 50 de ori sau poate chiar spre de 100 de ori oameni care au fost infectaţi. E vorba de infecţii simple care trec de la sine. O febră care durează o zi două, foarte puţină lume o ia în seamă şi e destul de greu de diagnosticat.

2 din 10 persoane infectate pot avea simptome uşoare de infecţie, care seamănă cu cele de viroză. Pe lângă febră, oboseală sau vărsături, pot avea dureri de cap şi în corp sau erupţii cutanate care trec repede, fără sechele.

Sunt însă şi cazuri rare de infecţii grave la sistemul nervos. Se poate ajunge şi la paralizii, convulsii, pierderea vederii şi comă. Semnele pot persista mai multe luni.

Virusul West Nile, care cauzează aceste probleme, e transmis de femela de ţânţar.

Institutul Cantacuzino are o reţea de capcane în toate sectoarele Capitalei. A capturat şi ţânţari cu virusul West Nile şi a anunţat autorităţile sanitare, pentru a se intensifica tratamentele de dezinsecţie.

DIANA BRÂNCUŞ, jurnalist senior TVR: Specialiştii Institutului Cantacuzino au analizat 81 de probe recoltate de la aproape 2500 de ţânţari capturaţi din toate sectoarele Capitalei. 13 dintre acestea, strânse din Sectoarele 5 şi 6, au ieşit pozitive la testul rapid şi au fost trimise la secvenţiere. La 9 dintre acestea a fost confirmată prezenţa virusului West Nile.

Dr. ALEXANDRU VLADIMIRESCU, cercetător entomolog, Institutul Militar de Cercetare-Dezvoltare „Cantacuzino”: Urmează analize filogenetice, în aşa fel să vedem care tulpină virală este circulantă. Unele tulpini sunt mai virulente.

Pentru a evita înţepăturile, oamenii sunt sfătuiţi să-şi acopere tot corpul, să evite zonele cu multă vegetaţie şi umiditate mare sau să folosească spray-uri anti-ţânţari, să monteze plase la ferestre şi să elimine bălţile şi recipientele cu apă în care ţânţarii se pot înmulţi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă