Trei cetățeni americani au dat în judecată Organizația Mondială a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății
Organizația Mondială a Sănătății
24 aprilie 2020, 13:38

Ei acuză OMS că nu a declarat rapid o pandemie, nu a monitorizat răspunsul Chinei la focarul inițial, nu a furnizat linii directoare de tratament, nu  a sfătuit membrii despre cum să răspundă inclusiv prin restricții de călătorie și nu a coordonat un răspuns global. De asemenea, cei trei petenți acuză OMS că a conspirat cu guvernul Chinei, pe care nu l-au numit însă pârât, pentru acoperirea daunelor COVID-19, precizează agenția. Ei nu au specificat daunele pe care le cer OMS, numindu-le „incalculabile” pentru cei aproximativ 756.000 de adulți rezidenți din regiunea Westchester, pe care îî reprezintă.

Westchester, este unul dintre primele focare de COVID-19 din America și anul trecut aavea aproximativ 967.506 de persoane, dintre care aproximativ 78% erau adulți, potrivit Biroului de recensământ al SUA, precizează Reuters.

OMS nu a răspuns imediat la cererile de comentarii. Directorul general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, apără oficial strategia OMS de gestionare a pandemiei. Potrivit mesajelor sale publice, agenția pe care o conduce a informat lumea despre coronavirus și a cerut, de asemenea, unitatea globală pentru combaterea pandemiei,

Procesul celor trei americani – Richard Kling și Steve Rotker, ambii din New Rochelle, și Gennaro Purchia, din Scarsdale – a fost înregistrat în instanța federală, la New York. Nici reprezentanții reclamanților, nici ai OMS nu au răspuns solicitărilor de clarificare făcute de Reuters. A răspuns doar Chimène Keitner, profesoară de drept internațional la Universitatea din California, Hastings College of the Law din San Francisco, care a declarat că procesul va fi respins probabil deoarece legea americană oferă OMS „imunitate funcțională” în astfel de cazuri.

Autor: Mihaela Căciuleanu

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite