Trei cazuri de infectare cu subvarianta Kraken au fost confirmate în România. Unul dintre pacienți este sugar

10 ianuarie 2023, 19:11

Primul caz cu cea mai infecţioasă tulpină de Omicron a fost confirmat la Institutul Matei Balş.

Proba, secvenţiată pe 5 decembrie, a fost prelevată de la o fetiţă de 5 luni a cărei mamă călătorise în străinătate.

Dr. ADRIAN MARINESCU, medic infecţionist, director medical, Institutul ,,Matei Balş”: A fost 5 zile internată, dar fără probleme, doar pentru monitorizare. Şi mama a avut o formă uşoară. Aveau simptome ca la o răceală uşoară.

În ultima săptămână, noua tulpină a fost confirmată la încă doi pacienţi, în Capitală.

ALEXANDRU RAFILA, ministrul Sănătăţii: N-are niciun fel de importanţă dacă sunt două sau dacă sunt zece, nu este relevant acest lucru, important este dacă o astfel de variantă este dominantă într-un anumit moment şi cel mai important lucru este dacă varianta care este dominantă într-un anumit moment, fie că este BA4, BA5, fie că este XBB, produce îmbolnăviri printr-o transmisibilitate mai mare şi cel mai important e dacă există mai multe spitalizări. Nu există date în momentul de faţă privind o gravitate mai mare a infecţiilor cu aceste tulpini noi.

În Statele Unite, unde tulpina Kraken a fost depistată în octombrie, numărul infectărilor s-a dublat săptămânal, în ultima lună. Nu a avut însă un impact semnificativ în spitale.

Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie: Are o mutaţie, spre exemplu, la nivelul unui aminoacid care îi permite accesul mai facil în celule şi asta îi creşte transmisibilitatea. De asemenea, evită parţial imunitatea post-infecţioasă,  ceea ce am întâlnit la toate subvariantele de până acum. Boosterul adaptat Omicron, îşi păstrează eficenţa în protecţia faţă de formele foarte grave de boală.

Dr. OCTAVIAN JURMA, medic: E bine să prevenim infectarea. Datele de laborator sugerează că poate fi ceva mai severă decât variantele cu care ne-am întâlnit până acum. Şi mai avem un set de date care arată că infecţiile repetate pot agrava boala. Masca e un filtru personal împotriva tuturor formelor de viruşi respiratori.

DIANA BRÂNCUŞ, jurnalist senior TVR: Numărul infectărilor este în continuă creştere. În ultima săptămână, peste 4100 de bolnavi au fost diagnosticaţi oficial cu Covid. Peste o mie au avut nevoie de internare, iar aproape 120 au ajuns chiar în stare gravă, la Terapie Intensivă. 52 dintre bolnavi s-au stins din cauza complicaţiilor. Pe de altă parte, peste 1400 de oameni şi-au făcut noul vaccin adaptat împotriva variantei Omicron, din care s-a desprins şi subvarianta Kraken.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite