Trei biserici fortificate din Transilvania vor fi restaurate cu bani americani

24 iulie 2017, 12:29

La capătul unui drum neasfaltat de aproape 10 kilometri, între case săseşti părăsite şi degradate, biserica fortificată din Daia mai atrage, totuşi, din când în când, vizitatori, majoritatea străini. Slujbe nu se mai ţin din anii 90.

În sat au mai rămas doar 3-4 enoriaşi de confesiune evanghelică.

Zidurile vechi de aproape 800 de ani par să nu mai aştepte altceva decât prăbuşirea. Un lucru pe care Uwo Hann, ultimul sas din Daia, cum se prezintă în glumă, nu vrea să îl accepte.

Daia nu e un caz singular. În Transilvania sunt aproape 200 de biserici medievale evanghelice, dintre care 160 fortificate. Enoriaşi au mai rămas doar 12 mii.

Deocamdată, biserica din Daia şi alte două din Mureş şi Sibiu au primit o mână de ajutor de la ambasadorul Statelor Unite. Cu un grant de aproape 60 de mii de dolari se vor repara acoperişurile lăcaşelor de cult şi se vor face planurile pentru restaurarea totală.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm: “E foarte dificil să ajungi aici, mai ales ultimii 10-15 km, dar peisajul rural este minunat, turnul bisericii se vede de la aproape 10 kilometri, dintr-o vale verde foarte frumoasă, deci cred că potențialul de a atrage vizitatori aici este real”.

E singura şansă ca biserica din Daia să fie salvată de la uitare şi degradare.

Modelul Viscri i-a inspirat şi pe autorii proiectului: vorbesc despre un circuit de turim alternativ, ecologic, un mic muzeu, poate şi o cafenea. Deocamdată, se luptă cu chestiuni birocratice şi se plâng că niciun primar nu şi-a respectat promisiunea că va asfalta drumul către sat. Dar nu renunţă.

Interviul cu ambasadorul SUA va fi difuzat la 22.30, pe TVR1.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite