Trecut fără viitor. Bucureştiul şi împrejurimile sale ascund sute de vestigii arheologice

Siturile din București sunt prea puţin cercetate, iar în multe cazuri studierea lor nu mai este posibilă. Arheologii spun că proiectele edilitare au distrus...trecutul Capitalei.

06 Martie 2020, 19:59 (actualizat 06 Martie 2020, 20:06) Știrile TVR |
Vestigii arheologice distruse
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Arheologii au descoperit într-o zonă a lacului Herăstrău rămăşiţele unei aşezări omeneşti de acum 40.000 de ani. Este doar unul dintre cele peste 130 de situri arheologice din Capitală.

Oamenii au locuit dintotdeauna în apropierea surselor de apă. Aşa că pe malurile râurilor Dâmbovița și Colentina, care străbat Bucureştiul, precum şi în jurul salbei de lacuri se găsesc cele mai multe vestigii.

Descoperirile arheologice s-au făcut în special cu ocazia unor lucrări edilitare, aşa cum a fost cazul parcării de la Universitate. Acolo, muncitorii au găsit rămăşiţele unei biserici, precum şi o necropolă unde au fost îngropate peste 1000 de persoane.

Specialiştii susţin că siturile de la periferia Capitalei, în special cele din Ilfov, sunt puse în pericol din cauza proiectelor imobiliare necontrolate.

Pe malul lacului Bordei este o aşezare din Epoca Bronzului. Acolo se află fostele vile ale lui Ceauşescu, actual loc de întâlnire de taină pentru clasa politică.

Arheologii nu au acces, dar acesta este, să zicem, un caz fericit, pentru că sunt zeci de alte situri acoperite de gropi de gunoi sau construcţii ilegale. Dar despre toate acestea, în viitoarele ediţii ale Telejurnalului.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 29°C
IASI 29°C 28°C
CLUJ 26°C 25°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 27°C 28°C
BRASOV 24°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI