EDIŢIE SPECIALĂ

"Trebuie să oprim defrişările la Vidraru". ONG-urile susţin că sunt distruse ultimele păduri virgine, autorităţile neagă

Ultimele păduri virgine din România, aflate în zona lacului Vidraru, au fost culcate la pământ de firmele de exploatare forestieră. Acuzaţia vine de la ONG-urile de mediu, care au venit şi cu filmări, despre care spun că dovedesc dezastrul. Activiştii cer ministrului Mediului să ancheteze Romsilva şi Garda de Mediu şi să stopeze orice activitate de exploatare din zonă.

14 Martie 2017, 13:14 (actualizat 15 Martie 2017, 15:34) Știrile TVR |
Activiștii cer stoparea tăierii pădurilor
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Activiştii Agent Green scot la lumină dovezile distrugerii pădurilor din România, mai exact din zona lacului Vidraru. Abuzurile de la Vidraru, susţin activiştii, s-au produs atât în pădurile de stat, cât si în cele aflate în proprietate privată.

Activiştii cer Ministerului Pădurilor să ancheteze Romsilva şi Garda Forestieră.

Dovezile aduse de activiştii Agent Green: drumuri forestiere construite haotic din bani europeni pe versanti abrupti care au început să se surpe, păduri taiate în proporţie de peste 70%, cursuri de apă murdare, buşteni abandonaţi care colmatează în permanentă lacul Vidraru.

Agent Green cere Ministerului Apelor şi Pădurilor să suspende absolut toate exploatările forestiere din bazinul lacului Vidraru. Reprezentanţii organizaţiei se vor întâlni cu ministrul miercuri.

VIDEO
Defrișări ilegale. Gabriel Păun, preşedintele Agent Green
"Mâine (nr. miercuri) ne vom întâlni cu ministrul Pădurilor şi Apelor şi vom discuta serios această problemă. Ne menţinem poziţia că trebuie suspendate toate exploatările din bazinul Vidraru. Trebuie să se ia în calcul că mai trebuie salvat ce se mai poate din pădurile virgine. Trebuie luat în calcul că e arie protejată de interes european şi trebuie urgentată înfiinţarea Parcului Naţional Făgăraş - este o iniţiativă care trebuia să vină de acum 20 de ani şi este blocată din motive pe care nu le înţelegem", a  spus, marţi, preşedintele Agent Green, Gabriel Păun, invitat la TVR.

În cadrul emisiunii "Editia Specială", difuzată pe TVR1, reprezentanţii Romsilva au găsit justificarea pentru care nu fac nimic.

VIDEO
Campioni la defrișări și import. Telejurnal ora 13:00
"În niciun caz, acolo unde pădurile sunt administrate de Romsilva, nu se produc tăieri altfel decât în cadru legal", a spus Codruţ Bîlea, într-o Ediţie Specială a Ştirilor TVR. Înregistrarea emisiunii poate fi urmărită aici.

Autorităţile insistă că situaţia privind defrişarea pădurilor nu ar fi atât de dezastruoasă cum o prezintă organizaţiile non-guvernamentale.

ONG-iştii de la Agent Green susţin că defrişările se fac inclusiv cu ajutorul autorităţilor, pentru că legea nu îi dă voie unui deţinător de pădure să o taie doar pentru că este a lui. Fostul ministru al Mediului, Doina Pană, spune că legea nu a fost de partea autorităţilor până acum, dar că lucrurile sunt pe cale să se schimbe.

La ora actuală, România exportă 300 de mii de metri cubi de buştean pe an şi importă 2 milioane de metri cubi de buştean pe an. "Noi nu suntem exportatori, noi suntem importatori de buştean, însă opinia publică nu ştie acest lucru", a spus fostul ministru al Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, în cadrul emisiunii.

VIDEO
Fost ministru al Apelor și Pădurilor, Doina Pană
"A fost o greşeală uriaşă în momentul în care au apărut legile retrocedărilor că nu au apărut simultan cu legislaţie specifică. Atunci oamenii şI-au luat pădurea, au considerat că e ca orice marfă, şi au tăiat discreţionar din ea. Au existat câţiva ani buni de la data la care pădurea s-a retrocedat până la data la care legilsaţia a interzis, încât să o trateze ca pe orice marfă şi s-o trateze conform regimului silvic, indiferent că e pădure de stat ori pădure privată", a mai spus fostul ministru, într-o Ediţie Specială a Ştirilor TVR.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 9°C
IASI 5°C 4°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 5°C 7°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI