„Trebuie să găsim doctori, e un fel de luptă pentru spital”. Criză fără precedent în sistemul sanitar din Franța. Programul infernal, una dintre cauzele plecării cadrelor medicale

6 mai 2022, 23:55

Spitalul din Laval, situat în vestul Franței, se confruntă cu o criză fără precedent.

Nu sunt medici și asistente pentru toate turele, iar cel mai greu este în cazul urgențelor de noapte. Ar fi nevoie de cel puțin 12 medici pentru ca toate secțiile să funcționeze normal, însă recrutarea este dificilă.

Anthony Millet, șef Urgențe: Căutăm un medic specializat în urgenţe, medici generalişti, medici străini, foşti rezidenţi care au mai fost în acest spital. Nu ezităm să-i sunăm şi să încercăm să-i găsim, pentru că trebuie să găsim doctori şi trebuie să fim mai atractivi decât ceilalţi, e un fel de luptă pentru spital„.

Situația de la Spitalul din Laval nu este singulară.

În multe zone, medicii și asistentele au părăsit sistemul public din cauza programului infernal, iar criza sanitară și obligativitatea vaccinării pentru personalul medical au dus la alte demisii din sistem.

Pe lângă spitale, și cabinetele medicale din unele regiuni se confruntă cu lipsa cadrelor sanitare. Multe se închid pentru că doctorii care ies la pensie nu-și găsesc înlocuitori.

Criza din sistemul sanitar francez a fost în centrul dezbaterilor electorale pentru prezidențiale și va fi din nou abordată în campania pentru legislativele din iunie.

Mihaela Antoche, corespondent TVR la Paris:În campania electorală, Emmanuel Macron le-a promis francezilor rezolvarea crizei din sistemul sanitar. El spune că, în următorii 5 ani, personalul medical va fi suplimentat, iar condițiile de lucru vor fi mai bune„.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite