Deținuți de la Penitenciarul Jilava învață să repare biciclete "Trebuie să crezi și să le dai oamenilor o șansă"

De câteva săptămâni, într-un magazin din România specializat în repararea și comercializarea de biciclete second-hand, lucrează deținuți de la Penitenciarul București-Jilava. Corneliu Belciug, directorul de programe al Green Revolution, a vorbit la emisiunea Perfect imperfect despre reintegrarea socială a deținuților.

08 Noiembrie 2017, 09:41 (actualizat 08 Noiembrie 2017, 11:24) |
Reintegrarea socială
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

 

În urma unei discuții cu doamna deputat Adriana Săftoiu, am aflat că există niște probleme în penitenciar, că oamenii de acolo ar vrea să muncească și nu au unde (…) Și am zis, haide să facem proiectul ăsta!

În momentul de față, proiectul pe care l-am început cu Penitenciarul Jilava este un proiect care înseamnă, în primul rând, dorința de a le oferi acestor oameni o șansă reală.

Ca acești oameni să aibă o șansă reală când ies de acolo  trebuie să facem ceva pentru ei din momentul în care ei ajung în penitenciar.

În proiectul cu bicicletele, eu încerc să îi învăț o meserie nouă. Încerc să le creez o atomosferă plăcută, senzația că sunt liberi. În fiecare seară ei se întorc la penitenciar, dar în timpul zilei sunt tratați ca niște oameni obișnuiți. Nu facem nicio diferență între deținuți și  oamenii obișnuiți.

Principalul hop pe care l-am avut de trecut a fost legat de prejudecăți. Le-am spus colegilor ideea mea și prima reacție a fost una de respingere. Ulterior, în momentul în care i-au cunoscut și au stat de vorbă cu ei au reușit să facă echipă.

Sigur, mereu există riscul, datorită prejudecăților, ca cineva să facă o greșeală. Le-am spus tuturor celor care lucrează la Depozitul de biciclete “cine își tratează incorect colegul pleacă acasă”. Asta este regula de bază.

Trebuie să crezi și să le dai oamenilor o șansă. Principala problemă este ca în momentul în care oamenii au ajuns în penitenciar să li se dea ceva de făcut (...) Există fonduri norvegiene și programe făcute de guvernul norvegian în penitenciare cu succes foarte mare. Sichimbarea de mentalitate trebuie să vină de la Ministerul de Justiție, Guvern, conducerea penitenciarelor. Există o mare deschidere din partea Penitenciarulu Jilava.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 9°C
IASI 1°C 5°C
CLUJ 0°C 3°C
CONSTANTA 5°C 5°C
CRAIOVA 6°C 9°C
BRASOV 0°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI