„Trebuie să aştepţi, să fii umilit vreo 4 ore ca să iei pachetul cu pâine. Dar nu avem de ales”. Criză alimentară în Liban. Pâinea a fost raţionalizată

1 august 2022, 18:22

Cozile la pâine din Liban au intrat în rutina cotidiană. De aproximativ o lună, rezervele de grâu din ţară s-au terminat şi lipiile sunt din ce în ce mai puţine aşa că acest aliment de bază a fost raţionalizat.

Cetăţean libanez: Este degradant. Un pachet nu e suficient pentru o familie şi nu ne dau mai mult de unul. Trebuie să aştepţi, să fii umilit vreo 4 ore ca să iei pachetul cu pâine. Dar nu avem de ales. Ca să iei două pachete trebuie să stai la coadă de trei, patru ori.

Libanul depinde de grâul ucrainean în proporţie de 81 la sută, aşa că blocada ruşilor în porturile pline cu cereale ale ucrainenilor a produs şi mai multă nervozitate într-o ţară care de la începutul pandemiei trece prin cea mai gravă criză economică din ultima decadă.

În trei ani, inflaţia a ajuns la 90 la sută, multe firme mici şi mijlocii au dat faliment, numărul şomerilor a crescut, la fel şi costurile vieţii.

Pe piaţa neagră, un pachet de lipii costă un dolar, în condiţiile în care venitul mediu este de 30 dolari pe lună.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite