Traumele războiului, vindecate cu ajutorul psihologilor

23 mai 2022, 20:57

 

În acest hotel din Bistriţa, sunt cazate 180 femei din Ucraina, alături de copiii lor. În timp ce micuţii se joacă, mămicile lucrează în schimburi la o fabrică de cablaje. Tot cu schimbul, au grija de cei mici, iar de patru ori pe săptămână iau parte la şedinţe de psihoterapie.

Efectele benefice au început deja să se vadă. Băiatul Iuliei nu mai are coşmaruri. Cei doi au fugit din Ucraina, după ce aeroportul din apropierea casei a fost bombardat, experienţă care l-a afectat profund pe cel mic.

Şi Cristina şi cei doi copii ai ei sunt ajutaţi de psihologi să depăşească traumele războiului. Rămasă văduvă, femeia trebuie să le poarte singură de grijă băieţilor ei, de 2 respectiv 4 ani.

Suportul psihologic le este oferit de membrii şi voluntarii unei fundaţii care desfăşoară, de mai mulţi ani, programe pentru copiii cu dizabilităţi. Acum, pentru a-i putea ajuta şi pe copiii din Ucraina şi pe mamele lor, psihopedagogii şi asistenţii sociali au făcut traininguri cu specialişti americani. Iar roadele muncii lor se văd.

În ţară există mai multe fundaţii şi asociaţii care oferă gratuit consiliere şi şedinţe de psihoterapie refugiatelor din Ucraina şi copiilor lor. Şedinţele sunt în grup sau individuale, iar rezultatele sunt vizibile în timp.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite