Tratatul de la Lisabona, documentul prin care Uniunea Europeană dobândește personalitate juridică

Documentele care stabilesc funcționarea Uniunii Europene au fost îmbunătățite în cei aproape 70 de ani de la înființarea acesteia. De-a lungul timpului specialiștii și liderii politici europeni s-au străduit să protejeze prin reguli clare și bine întocmite acest proiect european unic. Ultimul acord, cunoscut ca "Tratatul de la Lisabona"  vorbește explicit pentru prima dată despre procedura prin care un Stat Membru poate părăsi familia europeană.

07 Mai 2019, 13:01 (actualizat 07 Mai 2019, 13:07) Știrile TVR |
Tratatul de la Lisabona a schimbat Uniunea
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Tratatul de la Lisabona este documentul prin care Uniunea Europeana dobândește personalitate juridică. A fost semnat pe 13 decembrie 2007 și a intrat în vigoare la 1 decembrie 2009.

Este și primul tratat european semnat de România, după aderare. Tratatul de la Lisabona aduce 12 schimbări - cheie în marea familie europeană, impuse și de creșterea la 27 a numărului statelor membre, după al cincilea val de extindere. De exemplu, pentru prima dată este prevăzută procedura prin care un stat membru se poate retrage din Uniunea Europeană.

Marea Britanie este primul stat care cere să părăsească Uniunea Europeană, în urma unui referendum la care britanicii au votat pentru Brexit. Despărțirea de Uniune ar fi trebuit să aibă loc la 29 martie anul acesta.

Dar liderii britanici și cei europeni nu au ajuns la un acord privind condițiile divorțului iar Brexitul a fost amânat până la sfârșitul lunii octombrie.

Prin Tratatul de la Lisabona, Consiliul European primește un președinte stabil, cu un mandat de 2 ani și jumătate. Și este înființată poziția de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

Numărul europarlamentarilor este fixat la 750 plus președintele Parlamentului European. Iar votul cu majoritate calificată devine modalitatea obișnuită de adoptare a deciziilor în Consiliul Uniunii Europene.

În plus, Parlamentele Naționale primesc un rol sporit în adoptarea deciziilor la nivelul Uniunii Europene.

Așadar, Tratatul aduce schimbări în politica de Securitate și de Apărare a Uniunii Europene.

Umbrită de Brexit, Uniunea Europeană are nevoie de un impuls. Liderii europeni se pregătesc să dea un mesaj de încredere în constructia europeana. Viitorul Europei va fi subiectul cheie al reuniunii Consiliului European de pe 9 mai de la Sibiu.

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ROMANIA2019EU
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 18°C
IASI 14°C 16°C
CLUJ 15°C 14°C
CONSTANTA 11°C 11°C
CRAIOVA 16°C 17°C
BRASOV 16°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI