Tratatul de la Lisabona, documentul prin care Uniunea Europeană dobândește personalitate juridică

7 mai 2019, 13:01

Tratatul de la Lisabona este documentul prin care Uniunea Europeana dobândește personalitate juridică. A fost semnat pe 13 decembrie 2007 și a intrat în vigoare la 1 decembrie 2009.

Este și primul tratat european semnat de România, după aderare. Tratatul de la Lisabona aduce 12 schimbări – cheie în marea familie europeană, impuse și de creșterea la 27 a numărului statelor membre, după al cincilea val de extindere. De exemplu, pentru prima dată este prevăzută procedura prin care un stat membru se poate retrage din Uniunea Europeană.

Marea Britanie este primul stat care cere să părăsească Uniunea Europeană, în urma unui referendum la care britanicii au votat pentru Brexit. Despărțirea de Uniune ar fi trebuit să aibă loc la 29 martie anul acesta.

Dar liderii britanici și cei europeni nu au ajuns la un acord privind condițiile divorțului iar Brexitul a fost amânat până la sfârșitul lunii octombrie.

Prin Tratatul de la Lisabona, Consiliul European primește un președinte stabil, cu un mandat de 2 ani și jumătate. Și este înființată poziția de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

Numărul europarlamentarilor este fixat la 750 plus președintele Parlamentului European. Iar votul cu majoritate calificată devine modalitatea obișnuită de adoptare a deciziilor în Consiliul Uniunii Europene.

În plus, Parlamentele Naționale primesc un rol sporit în adoptarea deciziilor la nivelul Uniunii Europene.

Așadar, Tratatul aduce schimbări în politica de Securitate și de Apărare a Uniunii Europene.

Umbrită de Brexit, Uniunea Europeană are nevoie de un impuls. Liderii europeni se pregătesc să dea un mesaj de încredere în constructia europeana. Viitorul Europei va fi subiectul cheie al reuniunii Consiliului European de pe 9 mai de la Sibiu.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite