Trataţi cu discriminare. Unii oameni îi consideră periculoşi pe bolnavii de TBC

Pacienţii cu tuberculoză sunt deseori discriminaţi. Unii îşi pierd locul de muncă, cu toate că după şase luni de tratament sunt vindecaţi. Alţii, prietenii pentru că oamenii se tem să nu se îmbolnăvească, deşi după câteva săptămâni de tratament, nu mai transmit boala. Datele arată că în jur de zece mii de români sunt diagnosticaţi anual cu TBC, adică un sfert din toate cazurile din Uniunea Europeană.

10 Mai 2017, 17:35 (actualizat 10 Mai 2017, 17:37) Știrile TVR |
Tratați cu discriminare
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

„Nu mai aveam poftă de mâncare, vomitam şi tuşeam.  Nu puteam să car o găleată de apă drept să vă spun să duc la animale. Oboseam şi nu puteam să mai merg. Am slăbit 10 kg în două luni” - sunt simptomele care l-au trimis pe Ionel Tănase, de profesie instalator, la medic. În urma investigaţiilor, doctorii l-au diagnosticat cu tuberculoză. Bărbatul bănuieşte că ar fi luat bacteria care provoacă TBC de la un coleg cu care a lucrat la renovarea unui hotel.

De două Luni, Ionel Tănase e internat la Institutul Marius Nasta unde împarte un salon de 15 metri pătraţi cu alţi trei pacienţi. În curând însă, va fi externat şi se gândeşte că e posibil ca cei din jur să îl stigmatizeze, aşa cum s-a întâmplat cu colegul de la care a luat bacteria.

Mulţi pacienţi sunt stigmatizaţi sau discriminaţi.

„Există o tuberculozo-fobie în populaţie care face ca, de multe ori, aceşti pacienţi să nu apară doar ca postura de simpli pacienţi. Ei sunt, de multe ori, marginalizaţi şi sunt consideraţi pacienţi periculoşi pentru comunitate în general. Există pacienţi care de multe ori au această problemă de reintegrare profesională. Această blamare a pacienţilor nu este normală”, spune Florin Mihălţan,  medic pneumolog Institutul Marius Nasta.

„Am avut pacienţi care după ce s-au întors la serviciu şi-au găsit biroul în alt colţ al încăperii, undeva foarte departe de ceilalţi, am întâlnit cazuri de oameni care în momentul când s-au îmbolnăvit, s-a creat o isterie la locul de muncă şi toată lumea era disperată. Nu au fost daţi afară din cauza tuberculozei, ci li s-au găsit alte motive. Omul îl poate da în judecată pe angajator”, precizează Ştefan Răduţ, vicepreşedinte ASPTMR.

În România sunt diagnosticate anual în jur de zece mii de noi cazuri de tuberculoză. Ocupăm astfel prima poziţie în Uniunea Europeană. Urmează Polonia, Germania şi Marea Britanie. La polul opus sunt Cipru, Luxemburg şi Malta, unde apar mai puţin de 50 de cazuri în fiecare an.

Tuberculoza e o boală extrem de contagioasă. E suficient ca o persoană infectată care nu se tratează să tuşească sau să strănute şi împrăştie bacteria în jurul ei. Atenţie, însă! Nu toţi cei care intră în contact cu bacteria fac boala.

Medicii atrag atenţia şi cu privire la tuberculoza rezistentă la antibiotice, o formă mai gravă a bolii şi foarte scump de tratat. De exemplu, tratamentul poate costa şI 20.000 de euro. Acum, pastilele celor 1.500 de bolnavi sunt plătite de statul norvegian. Dar de la anul, autorităţile din România trebuie să aloce fonduri.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 27°C
IASI 28°C 20°C
CLUJ 25°C 17°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 26°C 22°C
BRASOV 26°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI