Tratarea la domiciliu a asimptomaticilor, sub supravegherea medicilor de familie, zilele libere pentru părinți și un nou prefect pentru Capitală - teme ale ședinței de guvern de joi

Membrii Cabinetului Orban se întrunesc joi, de la ora 18.00, în ședință de guvern. Decizii esențiale sunt așteptate de părinți, în contextul în care tot mai multe școli intră în scenariul roșu de funcționare, dar mai ales de medicii din spitalele COVID, care ar urma să fie sprijiniți de medicii de familie în urmărirea la domiciliu a stării asimptomaticilor și a pacienților infectați cu coronavirus care nu prezintă comorbidități. Tot astăzi va fi anunțat numele unui nou prefect pentru Capitală, după bâlbele decizionale ale lui Gheorghe Cojanu.

22 Octombrie 2020, 08:52 (actualizat 22 Octombrie 2020, 09:36) |
Sedinta de guvern
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"În şedinţa de guvern vom avea o ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii 136, în care asimptomaticii şi simptomaticii fără comorbidităţi vor fi trataţi la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie. O dată vor fi monitorizaţi de medicii de familie, a doua oară vor fi evaluaţi şi urmăriţi de către organele în drept pentru a rămâne la domiciliu şi a-şi putea face tratamentul, dar şi pentru a-i proteja pe ceilalţi", a declarat ieri ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la Cluj.

Tot ieri, șeful executivului a anunţat că prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, va fi schimbat din funcţie.

Decizia este discutată astăzi.

"Nu puteam să anunţ decizia mea de a schimba prefectul Capitalei înaintea unei şedinţe fundamentale conduse de prefectul Capitalei a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă şi în condiţiile în care trebuiau implementate deciziile din legislaţie şi din hotărârea de Guvern privind starea de alertă. Astăzi, pot să vă spun, da, am luat decizia de a-l schimba pe prefectul Capitalei. Da, joi la şedinţa de Guvern vom opera această modificare", a declarat Ludovic Orban.

"Traian Berbeceanu este printre posibilii candidaţi pentru funcţia de prefect care se află în evaluare. (...) Dacă sunt îndeplinite condiţiile legale şi omul are calităţile necesare pentru a ocupa o funcţie îl sprijinim, normal. În ceea ce priveşte activitatea domnului Berbeceanu, este o activitate cunoscută. Avem nevoie de un om corect, un om integru, un om hotărât, un om care a demonstrat în activitatea sa că are capacitatea să atingă obiectivele pe care şi le stabileşte", a arătat Orban, fără să precizeze care sunt celelalte persoane luate în calcul pentru postul de prefect.

De asemenea, guvernul urmează să aprobe prin ordonanță de urgență menţinerea în activitate, peste termenul pentru care a fost încadrat, a personalului angajat fără concurs în perioada stării de urgenţă în instituţiile din cadrul sistemului naţional de apărare, de ordine publică şi securitate naţională, în Ministerul Sănătăţii, în unităţile sanitare şi la serviciile de asistenţă socială, în contextul situaţiei epidemiologice fără precedent.

Tot prin ordonanţă de urgenţă, guvernul urmează să completeze actul privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor, în situaţia limitării sau suspendării cursurilor şcolare.

De asemenea, va fi completată ordonanța cu măsurile de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor.

Un alt proiect de ordonanță de urgență aflat pe agenda şedinţei de guvern vizează, potrivit Agerpres, desfăşurarea pe perioada stării de alertă a concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul unor instituţii din sistemul justiţiei.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 18°C
IASI 13°C 12°C
CLUJ 11°C 13°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 17°C 19°C
BRASOV 12°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI