Tratamentul arșilor, din nou blocat. O aplicaţie gratuită pentru a-i ajuta pe medici la îngrijirea pacienţilor cu arsuri stă nefolosită

1 noiembrie 2022, 17:37

Primele discuţii despre o aplicaţie pentru tratamentul pacienţilor cu arsuri au avut loc la începutul lui 2021. Ministerul Sănătăţii îi cerea atunci directorului unei companii de software, să lucreze la o aplicaţie care să ajute la stabilizarea pacientului cu arsuri în primele ore.

Mihai Matei, directorul companiei dezvoltatoare: Scenariul este că un pacient ars ajunge într-o unitate medicală, un medic care nu este specialist îl preia, face acest calcul imediat de volume care trebuie administrate şi înregistrează cazul în sistem.

Pe lângă calculele pentru tratamentul urgent, aplicaţia a fost gândită şi ca o bază de date a pacienţilor cu arsuri.

Tot prin acest soft se putea apela si un medic specialist, care să ajute medicul care trata pacientul ars, în baza informaţiilor din aplicaţie. Pentru asta era nevoie de un protocol cu STS.

Aplicaţia urma să fie avizată într-o comisie de specialitate, iar mai apoi folosită, povesteşte Mihai Grecea, supravieţuitor al incendiului din Colectiv şi consilier în Ministerul Sănătății atunci când s-a făcut aplicaţia.

Mihai Grecea, supravieţuitor Colectiv, fost consilier în Ministerul Sănătăţii: Când am plecat noi de la minister, am lăsat exact în faza asta aplicaţia, trebuia doar făcut acel protocol cu STS, să se dea un ordin de ministru prin care să se facă o procedură de lucru cu aplicaţia şi să fie făcută instruirea personalului medical în teren. Asta mai era de făcut. Au venit 2 domni de la arhivă, au luat în saci şi au sigilat tot. Nimeni din cei care au venit după noi, vorbim de cei care au făcut parte din următoarele cabinete, nu a vrut să stea de vorbă cu noi. Am încercat prin diverse canale.

Nici dezvoltatorul aplicaţiei nu a mai auzit nimic despre folosirea softului, şi deşi a încercat să contacteze ministerul, nu i s-a mai răspuns. A publicat totul pe Facebook, iar astăzi a fost chemat la o discuţie cu reprezentaţi ai Ministerului Sănătăţii.

Felix Popescu, medic: Majoritatea celorlalţi medici chiar şi din primiri urgenţe este foarte posibil să aibă cunoştinţe limitate despre protocoalele uzitate în cazul arşilor. Într-adevăr există posibilitatea ca o astfel de aplicaţie să fie folositoare ajutând pe cineva să nu facă un protocol greşit, până la venirea specialistului.

Dragoș Pieptu, chirurg plastician: Aplicaţia este bună dacă ai sistemul să o foloseşti e bună. Dacă nu ai sistemul să o foloseşti, nu e bună. Degeaba ai orice aplicaţie dacă nu ai sistemul. Iar noi nu am făcut nimic să ne creăm un sistem de tratament al arşilor.

Am solicitat o poziţie din partea Ministerului Sănătăţii, dar deocamdată nu am primit răspuns.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite