Inginerii și medicii colaborează pentru vindecarea unor maladii și traume cu ajutorul inteligenței artificiale, dar și a naturii. Cele mai noi descoperiri au fost anunțate la Congresul Național de Medicină Fizică, de Recuperare și Balneologie, cu ocazia împlinirii a 123 de ani de tratamente balneare.
Roboții și oamenii pot face minuni împreună, spun inginerii și medicii, care s-au întâlnit la Techirghiol. Tinerii cercetători de La Facultatea de Inginerie Medicala a Universității Politehnica din București învață să proiecteze aparatura medicală inovativă, care să îi ajute pe oameni să se recupereze complet după traume și accidente.
Prof dr.ing. Anton Hadăr, vicepreşedintele Biroului Executiv al Senatului Universităţîi Politehnice Bucureşti: “Spre exemplu, cu o cască neuronală se poate foarte ușor comunica atunci când ai un picior fals, o mână falsă pentru că ai suferit un accident și se pot mișca degetele de la mâini și de la piciaore numai gândindu-te ce vrei să faci. Informația este preluată din creier și adaptată la degete să se miște”.
Lector.univ.dr. Elena Roxana Țucmeanu, managerul Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol: „Vrem să deschidem Techrighiolul către lume, 123 de ani de la prima atestare balneară. Balneologia este o reîntoarcere la natură, noi milităm pentru un mod de viață sănătos în condițiile vieții agitate”.
Nămolul și apa de Techirghiol împreună cu roboții medicali pot aduce progrese fantastice în domeniul medicinei, spun oamenii de știință. România are numeroase staţiuni balneare, care tratează afecţiuni, de la cele reumatice şi articulare până la boli endocrine sau metabolice şi de nutriţie sau boli profesionale.