Tratament vital întrerupt la Spitalul Municipal Timişoara. Pacienții nu au mai făcut radioterapie: nu există aviz de la CNCAN pentru accelerator

Disperare în rândul bolnavilor de cancer trataţi în secţia de Radioterapie a Spitalului Municipal Timişoara. Şedinţele de radioterapie au fost întrerupte, de ieri, fiindcă acceleratorul liniar nu a mai primit aviz de funcționare. Unii bolnavi au fost deja duşi acasă. Comisia Naţională Pentru Controlul Activităţilor Nucleare a constatat probleme tehnice. Şi, în plus, spitalul nu mai avea un expert pentru aceste proceduri.

19 Septembrie 2019, 20:38 (actualizat 19 Septembrie 2019, 21:50) |
Tratament vital întrerupt
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Acceleratorul liniar a fost oprit după o adresă de la CNCAN. Comisia pentru Controlul Activităţilor Nucleare a constatat că nu erau îndeplinite condiţiile cerute de lege pentru funcţionarea echipamentelor în condiţii de siguranţă nucleară. Şi a cerut măsuri.

Spitalul a trimis la CNCAN dosarul pentru prelungirea autorizaţiei de funcţionare a acceleratorului liniar în luna mai. La începutul lui iulie, comisia a constatat, între altele, că un panou de radioprotecţie nu era întreg. Dar, cel mai important, spitalul nu mai avea angajat un expert fizician medical, autorizat CNCAN, fără de care radioterapia e de neconceput.

România are doar 28 de experţi autorizaţi CNCAN pentru toate unităţile de stat şi private care fac radioterapie. Mult prea puţini.

Spitalul din Timişoara tocmai a găsit unul care să lucreze cu timp parţial. Şi a refăcut documentaţia. Aşa că, săptămâna viitoare, ar putea relua tratamentele vitale. Se pot recupera fără riscuri, dacă sunt doar câteva zile de întrerupere, spun medicii.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 18°C
IASI 11°C 15°C
CLUJ 11°C 12°C
CONSTANTA 7°C 11°C
CRAIOVA 15°C 17°C
BRASOV 10°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI